pirmdiena, 2012. gada 25. jūnijs

Lēcu sautējums ar sinepju sēklām

Tiem, kas jau iegājuši stabilajā pH fāzē droši vien tas būs zināms, taču - atkārtošana zināšanu māte. Dienas laikā mums ir jāuzņem zināms daudzums olbaltumvielu, ogļhidrātu, taukvielu, šķidruma utt. Olbaltumvielas no visām šīm kategorijām sagremojas visilgāk, jo īpaši, ja tās ir dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas vai jūras veltes (piemēram, var būt vajadzīgs līdz pat 8 stundām laika, lai mūsu organisms sagremotu un asimilētu vēžveidīgos). Tā kā dalītā uztura principi paredz ēst ogļhidrātus un olbaltumvielas atsevišķās maltītēs, mums ir jāizplāno - kurā brīdī ko ēdīsim. Lielākoties olbaltumvielu maltītes ēd pusdienslaikā nevis vakariņās (jo īpaši, ja tās ir vēlas), lai organismu pārāk daudz nenoslogotu pirms došanās pie miera; jo īpaši tas ir aktuāli cilvēkiem, kas cenšas atbrīvoties no liekā svara. Taču arī tas var būt individuāli. Ja ejat gulēt vēlu, tad olbaltumvielas varat ēst ne pārāk vēlās vakariņās. Ja pie miera dodaties agri, tad olbaltumvielām labāk izvēlēties pusdienlaiku. Šo principu arī var mainīt laiku pa laikam, nekas jau nav akmenī kalts. Lai nu kādi arī būtu jūsu paradumi, piedāvāju savu šo vakariņu recepti (esmu pūce un man vairāk prasās ēst tieši vakarā, kad notiek aktīvākais domāšanas un darba process) - lēcu sautējumu ar sinepju sēklām un rukolas salātiem.

Sastāvdaļas:
1 glāze zaļo lēcu
4 nelieli burkāni
2 lieli sīpoli
2 ēdamkarotes Franču sinepju
1 eko buljona kubiņa
3 glāzes ūdens
2-3 ēdamkarotes olīveļļas cepšanai

Pagatavošana:
Smalki sakapā sīpolus, liek panā ar sakarsētu eļļu un sautē līdz mīksti. Pievieno rīvētus burkānus un sautē kopā ar sīpoliem apmēram 5-7 minūtes. Pēc tam pieber lēcas, nedaudz apcep, pievieno buljona kubiņu, karstu ūdeni, visu samaisa, liek pannai virsū vāku un atstāj, lai sautējas apmēram 10 minūtes. Pēc tam apmaisa un pievieno 2 ēdamkarotes Franču sinepju. Sautē līdz viss šķidrums sasūcies lēcās un tās ir mīkstas. Ja šķidruma bijis par maz, tad pēc vajadzības pielej vēl.

Šodien veikalā atradu diezgan labu Franču sinepju variantu, kur pārsvarā sinepju sēklas un arī ābolu etiķis (maz citu piedevu)






Kamēr sautējums gatavojas, ķeramies pie salātiem.

Sastāvdaļas:
Sauja rukolas
1 tomāts
1 gurķis
2 zariņi pētersīļa
dažas olīvas
2 šķēlītes cietā kazas siera (ekstra, bez kuras var iztikt, taču kazas siers papildu rukolai piešķir salātiem pikantumu)
3 ēdamkarotes auksti spiestas olīveļļas
1 ēdamkarote sarkanā pesto (noteikti var arī zaļo)



Pagatavošana:
Tomātu un gurķi sagriež gabaliņos, ieber bļodā kopā ar olīvām, sakapātiem pētersīļiem un veselām rukolas lapiņām. Pieber olīvas, saplucinātas kazas siera šķēlītes, pārlej ar olīveļļu un samaisa ar karoti pesto. Pasniedz kopā ar siltu lēcu sautējumu.