piektdiena, 2012. gada 24. augusts

Receptes no Tuvo Austrumu virtuves

Mans šīsvasaras favorīts - zaļā šakšuka un tabulē salāti.

Receptes manis minētajiem un vēl citiem ēdieniem (kurus var improvizēt arī dalītajam uzturam atbilstošā formā) meklējat šajā elektroniskajā pavārgrāmatā:

pirmdiena, 2012. gada 20. augusts

Ātrais kabaču sautējums

Joprojām jūsmoju par kabaču un saulē kaltētu tomātu kombināciju, tādēļ, turpinot eksperimentēt ar garšas iespējām, nonācu pie vienkāršas un ātri pagatavojamas receptes.
Šā rīta sautējuma sastāvdaļas bija šādas:

2 sīpoli
1 ķiploka daiviņa
5 ungāru paprikas
vidēja izmēra kabacis
dažas ēdamkarotes konservētas kukurūzas
daži saulē kaltēti tomāti
dažas svaiga bazilika lapiņas
sāls un melnie pipari pēc garšas
3 ēdamkarotes skāba krējuma

Uzkarsē pannu, ielej nedaudz olīveļļas un apcep rupji sagrieztus sīpolus, ķiplokus, apcep dažas minūtes, pēc tam pievieno gabalos sagrieztus kabačus un papriku, cep, laiku pa laikam apmaisot kādas 5 minūtes. Tad pievieno kukurūzu, kaltētos tomātus, saplucinātu baziliku, sāli, piparus un cep vēl 5 mintūes. Beigās pievieno krējumu un sautē 2-3 minūtes. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem vai lapu salātiem.

Ar sastāvu var improvizēt bezgalīgi. Ir mēģināts ar olīvam, tomātiem, fenheli, respektīvi - jebkas no dārzeņiem, kas ir mājās, var papildināt šo gardo sautējumu. Tāpat arī no garšaugiem vēl var pievienot raudeni, rozmarīnu, dilles utt.

trešdiena, 2012. gada 8. augusts

Vienkāršā ābolmaize

Tā kā tuvojas ābolu sezona un es tiku pie vairākiem pazaļiem pašmāju āboliem, nolēmu pagatavot vienkāršu ābolkūku no griķu miltiem un bez cukura.

Mīklai: 1-1,5 glāzes griķu miltu, 1 ola, 100 g ghī vai sviesta, 10 pilieni stēvijas, 1 ēdamkarote medus, 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas, ūdens pēc vajadzības, lai mīkla normāli mīcītos, taču nebūtu pārāk šķidra.
Mīklu pēc pagatavošanas izsmērē pa cepampannas pamatni.
Nomizo ābolus (man bija apmēram 8 nelieli ābolīšī) sagriež gabaliņos vai šķēlītēs, uzliek pa virsu mīklai. Bļodā sakuļ 3 olas, 200 g skābā krējuma, dažus pilienus stēvijas, 1 ēdamkaroti medus, 1 tējkaroti vaniļas cukuru, 1 tējkaroti kanēļa, 1 tējkaroti malta muskatrieksta. Olu-krējuma masu lej pāri āboliem, liek cepeškrāsnī apmēram uz 30 minūtēm līdz augša ir zeltaini brūna un mīkla izcepusies. Garšas dažādībai var pasniegt kopā ar meža vai dārza ogu mērci.

Otra lieliska recepte ir ābolu strūdele, kuras pagatavošanai vajag 1 lavašu, 2 ābolus, agaves vai kļavu sīrupu (tas vajadzīgs pildījumam un daudzums atkarīgs no salduma pakāpes, kuru vēlaties galarezultātā), sauju mandeļu skaidiņu (sārmainākais variants) vai indijas riekstu, kanēli, vaniļas cukuru, kardamona pulveri (garšvielu pulverus pa 1 tējk.) 50 g sviestu, 1 olu.
Pagatavošana:
Nomizo un sakapā ābolu gabaliņos, liek pannā sautēties, pievienojot 2/3 sviesta, agaves/kļavu sīrupu, mandeles/Indijas riekstus, kanēli, vaniļas cukuru, kardamona pulveri, līdz āboli kļuvuši mīksti.
Cepešpannā izklāj lavašu, iesmērē ar sviestu (gan pannu, gan strūdeli), ieliek ābolu masu, aizrullē ciet, pārsmērē ar vienu sakultu olu. Liek sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 15 minūtēm (170-180 grādos)