Ēdienkarte nedēļai

Kopīgais visām dienām - pa dienu izdzert 2 litrus ūdens, un nejaukt dzeršanu ar ēšanu. 20-30 minūtes pirms ēšanas izdzert 1-2 glāzes ūdens, kuram pavisam nedaudz pievienota citrona sula. Pēc ēdienreizes arī nogaidīt 30 minūtes, ideālākajā gadījumā stundu, un tad padzerties - arī vislabākā izvēle būtu ūdens. Bet var izvēlēties arī zāļu tēju.

Nē - maizei, majonēzei, kečupam, marinētiem produktiem, paku sulām, gāzētiem dzērieniem, alkoholam, sēnēm.

Vairāk JĀ - zaļumiem, diedzejumiem, svaigiem dārzeņiem, ūdenim, augļiem, lēcām, grūbām...

Te būs neliels ieskats vienas nedēļas ēdienkartē, bet pārējās receptes iedvesmai varēsiet meklēt ŠAJĀ sadaļā.

Pirmā diena
Brokastis - Lapu salāti, tomāts, gurķis, avokado - to pārslaka ar citrona sulu, un pievieno arī 3 svaigā siera bumbas.
Pusdienas - Pilngraudu makaroni ar pesto, klāt gurķu, tomātu salāti.
Launags - augļi - ābols un bumbieris
Vakariņas - rīvēts burkāns un kāposts + citrona sula, eļļa, saldinātājs (ja vajag), saulespuķu sēklas

Otrā diena
Brokastis - Vārīta ola ar zaļumiem, piemēram, lapu salātiem, redīsiem, gurķiem.
Pusdienas - Avokado zupa (blendēts avokado, spināti, dārzeņu buljons, nedaudz citrona sula, zaļumi)
Launags - svaigi spiesta dārzeņu sula  (mūsu favorīts - burkāni, biete un selerija)
Vakariņas - svaigi gurķi, burkāni, paprika ar humusu.

Trešā diena
Brokastis - Kvinojas putra ar riekstiem
Pusdienas - Vistas zupa ar dārzeņiem
Launags - Baltais, bezpiedevu jogurts ar ogām
Vakariņas - Fenheļa salāti (svaigs fenhelis, ābols, selerija, valrieksti, mērcei - grieķu jogurts)

Ceturtā diena
Brokastis - Sablendē avokado, gurķi, papriku, seleriju, smērē uz rīsu galetēm
Pusdienas - Brūnie rīsi ar dārzeņiem - papriku, seleriju + lapu salāti
Launags - Banāns, mango
Vakariņas - Dārzeņu rasols, majonēzes vietā izmantojot krējumu, kas sajaukts ar mārrutkiem, sinepē, pesto.

Piektā diena
Brokastis - Siers, tomāti, gurķi
Pusdienas - Brokoļi vai ziedkāposti ar tvaicētu lasi
Launags - Biešu pupiņu salāti
Vakariņas - Svaigā siera saldumi

Sestā diena
Brokastis - Auzu putra, ūdenī vārīta
Pusdienas - Griķi ar svaiga burkāna, kāpostu salātiem
Launags - Banāns, vīnogas
Vakariņas - apceptas baklažāna šķēles, pildītas ar svaigo sieru + zaļumi

Septītā diena
Brokastis - Biešu pupiņu salāti
Pusdienas - Kartupeļi, ar mizu vārīti + avokado mērce, gvakamole
Launags - svaigi spiesta augļu sula
Vakariņas - Šķelto zirņu putra, sablendēta ar čili, sīpoliem + zaļumi.

Lai veicas! Šī kombinētā diēta paver tik daudz iespēju iepazīt jaunas garšas, un, kā nesen runājām - tā neliek sev neko aizliegt. Zelma padalīsies arī ar vienu TIK gardas šokolādes recepti. Jūs pat iedomāties nevarat! Veselīga šokolāde! Mmmm....

13 comments:

  1. Man tik viens komentārs pašam sākumam pie produktiem, kurus nevajadzētu izvēlēties - maize ir OK, ja vien tā ir gatavota bez rauga. Der jebkāda cita - vai nu vispār neraudzēta (piemēram, lavašs, indiešu maize, pitas maize, vai arī rudzu maize, kas gatavota ar ieraugu u. tml.)

    AtbildētDzēst
  2. Sveika! Jautājums par ūdeni - kādu ūdeni dzert? Vai pietiek ar to, ka krāna ūdenim pievieno citrona šķēlīti vai tomēr sulu? Vēl, ja dārzeņus, salātus pērk lielveikalos, tirgū, nav jau zināms, cik "tīri" ir produkti, kaut kur lasīju, ja pamērcē ūdeni kādas 15.min ir ok....kāda ir Jūsu prakse?

    AtbildētDzēst
  3. Ideālā variantā ir dzert destilētu ūdeni vai tādu ūdeni, kas izgājis cauri reversās osmozes filtram ar pēc tam pievienotu citrona sulu. Man pagaidām nav ne viena, ne otra iekārta, tādēļ dzeru parastu krāna ūdeni ar citrona sulu. Ja ieliek tikai šķēlīti, pirmkārt no mizas visādi ''labumi'' sasūcas ūdenī un, otrkārt, tas kļūst rūgtens. Labāk uzreiz sulu piespiest, jo tieši tā organismu padara sārmaināku. Runājot par tīriem produktiem - vienīgā drošā vieta ir vai nu pašmāju dārziņš vai ekosaimniecības/ekoveikali, kur produktus var iegādāties. Šo to cenšos iepirkt ekoveikalos, bet daļu tomēr arī pērku tirgū pie zemniekiem. Cik daudz var ticēt tam, ka viņi pārlieku neaizraujās ar ķimikālijām, nezinu... Pamērcēšana ūdenī var līdzēt. Nesen man ieteica, ka varot vīnogas 15 minūtes sodas ūdenī pamērcēt, jo tas noņemot nevēlamās vielas nost un ogas kļūst tīrākas, veselīgākas. Esmu dzirdējusi par kaut kādām mērierīcēm, ar kurām pats varot noteikt produkta ''piesārņotības'' pakāpi. Es šo jautājumu uzlūkoju arī no relatīvās puses - ja kādreiz ēdām konservētu, iepakotu, burciņās ievākotu utt. ''skābu'' pārtiku, plus dažādus neveselīgos našķus, tad tagad zaļumi, pat ja tie nav no ekoveikala nākuši, ir tomēr labāki nekā pusfabrikāti.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. :) Tā jau laikam ir - dzīvē nekas nav perfekts :) paldies ar atbildi, tavi vārdi nomierināja.

      Dzēst
    2. Citrons vispār ir brīnumauglis, bet tā miza satur 10x vairāk C vitamīna un citu vērtīgo vielu kā pati citrona sula. Iesaka citronu (un vispār augļus, dārzeņus) iepriekš paturēt tīrā ūdenī. Par sodas ūdeni arī ir dzirdēts...

      Dzēst
  4. Ļoti priecātos un domāju arī vieglāk būtu saprast, ja pie katras receptes būtu atkārtots, kuru grupu kuri produkti pārstāv (skābo, sārmo; olbaltumvielu, taukus utml.) un kāpēc ir labi tos likt kopā, varbūt kādiem produktiem tipisko aizstājēju.. tā ar konkrētiem piemēriem un skaidrojumiem kā rodas šādi piemēri ir parasti vieglāk saprast un nogulsnēt tās idejas.. Varbūt arī kādus produktus nebūtu vēlams likt klāt un kāpēc. Tādā veidā uzsverot kas ar ko kopā neiet.. Paldies par to kas jau ir!

    AtbildētDzēst
  5. Nekad nedzeriet destilētu ūdeni, jo tas Jūs var novest pie ļoti smagām sekām. Neaizejiet galējībās.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Varbūt iespējams nedaudz plašāk par šo? Es ko tādu pirmo reizi dzirdu, tādēļ gribas saprast - kas tieši tajā ir tik slikts.

      Dzēst
    2. Padomājiet paši — kapēc destilēts ūdens netiek tirgots pārtikas veikalos tāpat kā dzeramie ūdeņi? Ja tas būtu tik labs un derīgs dzeršanai, tad lielie dzērienu ražotāji sen jau būtu "nopludinājuši" ar to visu Latviju.

      Destilēts, pilnīgi attīrīts ūdens izraisa cilvēka organisma dehidratāciju (ūdens zudumus), kas negatīvi ietekmē vielmaiņas procesus šūnās, jo 70 – 80% no šūnas masas veido ūdens. Ja šādu ūdeni tīrā veidā lieto ikdienā, tad pēc 8 –9 mēnešiem cilvēka organismā sākas jau neatgriezeniski procesi.

      Dzēst
    3. avots
      / http://www.venden.lv/faq/destilets

      Dzēst
  6. Sveiki!
    Neatradu forumu kur var jautāt savus jautājumus, tāpēc jautāšu šeit.
    Iegādājos pH brīnums grāmatu un esmu izlasījusi tuvu pusei.
    Rakstītais pārdomas izraisīja baigas.
    Vēlētos saprast, ar ko sākt? Pirmā nedēļa aiziet tikai uz dārzeņiem, vai kā?
    Interesanti ir tas, ka grāmata liek izvairīties no konkrētiem produktiem (piena, olas, gaļa, cukurs), un tomēr jūsu receptēs tie produkti tiek izmantoti.
    Un kā izprast šo tabulu: http://doublealkaline.blogspot.com/p/produktu-savienojamiba.html
    Kuri skaitās cieti saturoši un cieti nesaturoši?
    Nu, tāds apjukums pagaidām :) Vienviet saka, ka nevar, citviet, ka var :) Tāpēc nav izprotams ar ko sākt...

    AtbildētDzēst
  7. Sveiki!
    Sākot ar šo nedēļu ģimenē arī esam uzsākuši piedomāt par sārmaino un skābo. Pirmais rezultāts - saldumus praktiski negribas. Nav tikai skaidrs, vai jūsu piedāvātā nedēļas ēdienkarte ir pietiekami sabalansēta, lai aizstātu tās vērtīgās un organismam nepieciešamās barības vielas, kas ir gaļā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Interesanti ir tas, ka veģetārietim šāda ēdienkarte tīri tā neko! :) Tik nomainam gaļu & zivis pret ko citu, vērtīgās lietas ir vēl atliku likām, manuprāt, par vērtīgajām vielām & vitamīniem nav ko satraukties! Jāseko līdzi dažādībai un mērenībai it visā!

      Dzēst