trešdiena, 2012. gada 8. augusts

Vienkāršā ābolmaize

Tā kā tuvojas ābolu sezona un es tiku pie vairākiem pazaļiem pašmāju āboliem, nolēmu pagatavot vienkāršu ābolkūku no griķu miltiem un bez cukura.

Mīklai: 1-1,5 glāzes griķu miltu, 1 ola, 100 g ghī vai sviesta, 10 pilieni stēvijas, 1 ēdamkarote medus, 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas, ūdens pēc vajadzības, lai mīkla normāli mīcītos, taču nebūtu pārāk šķidra.
Mīklu pēc pagatavošanas izsmērē pa cepampannas pamatni.
Nomizo ābolus (man bija apmēram 8 nelieli ābolīšī) sagriež gabaliņos vai šķēlītēs, uzliek pa virsu mīklai. Bļodā sakuļ 3 olas, 200 g skābā krējuma, dažus pilienus stēvijas, 1 ēdamkaroti medus, 1 tējkaroti vaniļas cukuru, 1 tējkaroti kanēļa, 1 tējkaroti malta muskatrieksta. Olu-krējuma masu lej pāri āboliem, liek cepeškrāsnī apmēram uz 30 minūtēm līdz augša ir zeltaini brūna un mīkla izcepusies. Garšas dažādībai var pasniegt kopā ar meža vai dārza ogu mērci.

Otra lieliska recepte ir ābolu strūdele, kuras pagatavošanai vajag 1 lavašu, 2 ābolus, agaves vai kļavu sīrupu (tas vajadzīgs pildījumam un daudzums atkarīgs no salduma pakāpes, kuru vēlaties galarezultātā), sauju mandeļu skaidiņu (sārmainākais variants) vai indijas riekstu, kanēli, vaniļas cukuru, kardamona pulveri (garšvielu pulverus pa 1 tējk.) 50 g sviestu, 1 olu.
Pagatavošana:
Nomizo un sakapā ābolu gabaliņos, liek pannā sautēties, pievienojot 2/3 sviesta, agaves/kļavu sīrupu, mandeles/Indijas riekstus, kanēli, vaniļas cukuru, kardamona pulveri, līdz āboli kļuvuši mīksti.
Cepešpannā izklāj lavašu, iesmērē ar sviestu (gan pannu, gan strūdeli), ieliek ābolu masu, aizrullē ciet, pārsmērē ar vienu sakultu olu. Liek sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 15 minūtēm (170-180 grādos)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru