sestdiena, 2012. gada 16. jūnijs

Garšas kārpiņu ceļojums pa siltajām zemēm

Pēdējās dienas pavārmākslas ziņā ir bijušas neticami ražīgas. Ieskatam piedāvāju garšas kārpiņu ceļojumu uz Vidusjūras reģionu, Dienvidameriku un Tuvajiem Austrumiem.

Vispirms dodamies uz Spāniju.

Ko ēst, kad ārā karsts, gribas atvēsināties, bet aukstā biešu zupa jau nedaudz apnikusi? Ne sliktāks variants ir Andalūzijas aukstā tomātu zupa jeb gaspačo. Klasiskajā versijā tam liek klāt grauzdētu saziedējušu maizi, taču sārmainākajā versijā iztiekam bez tās.

Sastāvdaļas:
3 - tomāti (blanšēti ar novilktu mizu)
2 īsie vai 1 garais gurķis
1 sarkanā paprika 
2-3 ēdamkarotes olīveļļas un sula no 2 citroniem
500 ml dārzeņu buljona
1 krūze tomātu sulas
1 tējkarote smalcinātu romiešu ķimeņu jeb kumina
Sāls, čili, kajēnas pipari un ķiploki pēc garšas

Vispirms sablendē dārzeņus, pievieno citronu un tomātu sulu, buljonu un garšvielas. Visu atkal sablendē un pasniedz. Var pasniegt kopā ar bezrauga maizi vai grauzdiņiem un zaļumiem.



Nākamais ceļojuma maršruts - Itālija, kur nogaršosim makaronus ar tomātu-paprikas mērci un Vidusjūras salātiem.

Kamēr gatavojam tomātu-paprikas mērci un salātus, uzliekam uz lēnas uguns vārīties makaronus. Vislabāk izvēlēties pilngraudu makaronus.

Tomātu-paprikas mērce.

Sastāvdaļas:
3-4 tomāti
1 sarkanā paprika
1 cukini
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
1 čili
baziliks, olīveļļa cepšanai un sāls, pipari - pēc garšas

Pagatavošana:
Sagriežam tomātus, papriku, cukini, sasmalcina sīpolu, ķiploku un čili. Lej pannā nedaudz eļļas, pievieno sīpolu, papriku, čili un ķiploku, sautē 2-3 minūtes. Pievieno tomātu un cukini un sautē vēl 5-7 minūtes. Beigās pievieno baziliku, sāli un piparus.



Tad ķeramies pie Vidusjūras salātiem.

Sastāvdaļas:
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
3 - 4 tomāti
1 neliela kārbiņa melnās olīvas
1 puravs (kāta daļa)
selerijas lapas

Mērcei:
1/3 krūzes citrona sulas
3/4 krūzes olīveļļas
1 tējkarote ķiploku pulvera
1/2 tējkarote raudenes (oregano)
1/4 kaltēta rozmarīna vai 2-3 svaigas un sakapātas rozmarīna lapiņas
1 tējkarote kaltēta vai svaiga bazilika
1/2 tējkarotes kumina
Šķipsniņa sāls un kajēnas pipari.

Pagatavošana - sagriež dārzeņus, mērces sastāvdaļas sajauc kopā un lej pāri dārzeņiem.



Kad makaroni izvārījušies, liek uz šķīvja, tiem virsū - tomātu-paprikas mērci un klāt labi daudz Vidusjūras salātu.




Tālāk dodamies uz Tuvajiem Austrumiem, lai nogaršotu sātīgo balkažānu uzkodu, šoreiz - kopā ar kukurūzas čipsiem, taču, ja ir laiks un vēlēšanās, vēl labāk tā garšotu ar neraudzētu pitas maizi vai pilngraudu plāceņiem.

Sastāvdaļas:
2-3 baklažāni
eļļa cepšanai
3-4 ķiploka daiviņas
2 citronu sula
1 tējkarote kumina un kajēnas piparu
Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:
Baklažānus sagriež gabalos, Liek panā kopā ar eļļu (daudzumu grūti pateikt, jo baklažāniem ir tendence eļļu "iesūkt sevī". Lai nepārcenstos ar eļļas daudzumu un ēdiens pēc tam nešķebinātu, labāk baklažānus cept uz ļoti lēnas uguns pat nedaudz sausā pannā, jo kādā brīdī tie sāks palikt mīksti un it kā izdalīt jau sasūkto eļļu).
Cep uz lēnas uguns, kamēr tie mīksti. Baklažānus, ķiploka daiviņas, citrona sulu un garšvielas liek belenderī un kārtīgi sakuļ. Pasniedz siltus kopā ar kukurūzas čipsiem, neraudzētu pitas maizi vai pilngraudu plāceņiem. Lai maltītei nodrošinātu arī aktīvus enzīmus, pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, teiksim - gurķi, papriku, tomātiem utt.






Un visbeidzot - esam tikuši līdz Dienvidamerikai, kur mūs gaida ugunīgais burritos!

Šis ir viens no maniem visu laiku mīļākajiem ēdieniem. Tiesa gan, jāpiebilst, ka šeit nedaudz pārkāpts produktu kombinēšanas princips, jo kopā ar kviešu miltu tortiļām ēdam arī šķipsniņu rīvēta siera un karoti skāba krējuma. Tam risinājums ir vai nu kukurūzas tortiļas (kādreiz Rimi tādas bija nopērkamas, tagad vairs nevaru atrast) vai visideālākajā gadījumā - diedzētu graudu tortiļas (tās noteikti pieejamas Anglijā, Amerikā un noteikti jau vēl citās valstīs, kur ļoti populāri ir veselības veikali). Ja jums mājās ir dehidrators vai ir vēlēšanās mēģināt pašiem pagatavot diedzētu graudu tortiļas cepeškrāsnī, tad šis, protams, ir labākais variants. Ja ne, tad - jāiztiek ar to, kas ir. Lai organismam dotu papildu enzīmus, buritos var ietīt arī romiešu salātu lapas vai citus zaļumus.

Sastāvdaļas:
4 sīpoli
3-4 daiviņas ķiploku
4-5 tomāti
2-3 paprikas
1 kārbiņa konservētas kukurūzas
eļļa cepšanai
daži gabaliņi konservēta ananasa
1/2 pudeles mango-čili mērces
sāls, pipari pēc garšas
Kviešu miltu, kukurūzas vai vislabāk - diedzētu graudu tortiļas
Sagrieztas dilles un skābais krējums
Romiešu salātu lapas
Gaļēdāju versijā var likt klāt arī vistas fileju, taču tas būs vēl viena principa pārkāpums (neēst vienlaicīgi divas koncentrētas olbaltumvielas, šajā gadījumā - gaļa un siers). Ja jūs nolemjat uz vienas maltītes reizi doties atpūtā no pareizajiem principiem, tad vēlāk dzeriet daudz citronūdens un ēdiet svaigus dārzeņus, lai noregulētu skābju-sārmu līdzsvaru.

Pagatavošana:
Uz vidējas uguns pannā uzkarsē eļļu, liek klāt sagrieztos dārzeņus, tos sautē apmēram 5 minūtes, tad pievienot mango-čili mērci, pārējās garšvielas un sautē, kamēr dārzeņi mīksti.

Uz šķīvja liek tortiļu, uzkaisa šķipsniņu sarīvēta siera, liek virsū silto dārzeņu masu, karoti skāba krējuma, uzkaisa dilles, visu satin kopā un - labu apetīti.


Sārmainākai versijai - uz tortiļas liek romiešu salātu lapu un tad visu pārējo, kā aprakstīts iepriekš








5 komentāri:

  1. ui....sjitaadi mums visai fam.garsjo...mees biesji no pankuukamm sjitaadus satinam.
    ...paldiesinj par sjitiem gardumiem :))

    AtbildētDzēst
  2. Lieliskas idejas receptēm!Tā kā esmu tikai iesācēja un nupat beidzu lasīt grāmatu,vēlējos Jums jautāt-kur iegādāties "zaļo pulveri" ko pievieno zaļajam dzērienam un sulām,vai to pašam k-kādā veidā jātaisa???? Šis bija jaut. un neizpratne visas grāmatas garumā...

    AtbildētDzēst
  3. Paturēsim prātā, ka grāmatas autors ir amerikānis un viņiem lielpilsētās nav daudz iespēju tikt pie zaļumiem. :) Mēs Latvijā atrodamies daudz labākā situācijā - mums ir nezāles, pašmĀju zaļumi un citi labumi, kamēr vien silta vasara un rudens. Pat, ja dzīvojam pilsētā, vienmēr ir kāa ome vai krustmāte, pie kuras var aizbraukt sašķīt nātres vai liepu lapas. Liekam zaļajos dzērienos liepu lapas, dilles, nātres, gārsas, raspodiņus utt. Ziemā un agrā pavasarī meklējam alternatīvas. Zinu, ka Duntē viens onkulis gatavo zaļumu pulverus (ekologiski un sertificēti). Ekoveikalos var dabūt, esmu redzējusi svaigēdāju kafejnīcā (uz Skolas ielas).

    AtbildētDzēst
  4. Sirsnīgs paldies par info un skaidrojumu! :)

    AtbildētDzēst
  5. Sveika!
    Paldies par foršo Gaspačo zupas recepti. Tik garšīga :) Es jau šādas un tādas citas idejas - recpetes aiņēmos no tevis.

    AtbildētDzēst