piektdiena, 2012. gada 4. maijs

Biezpienmaize, kas rītu nesagaidīs

Kurš gan var pilnīgi godīgi, liekot roku uz sirds, pateikt, ka konditorejas izstrādājumi atstāj vienaldzīgu? Es arī piederu pie tiem, kam kādreiz ļoti garšoja kūciņas, bulciņas, šokolāde un viss saldais. Attīrot organismu, saldumu kāre pāriet dabiski, taču laiku pa laikam ir vēlme apēst kaut ko "no kādreizējās dzīves." Tā kā parastie kviešu milti vai cukurs mājās vairs nav atrodami (un tos arī nedomāju ieviest), tad jāķeras pie eksperimenta ar jaunajām izejvielām. Kādreiz man ļoti garšoja biezpienmaizītes, taču, palasot industriālo izstrādājumu sastāvu, roka neceļas tos iegādāties. Domu par pašceptu, veselīgāku biezpienmaizītes versiju, kas sader ar produktu kombinēšanas principu, jau pasen perinājās manā prātā un šodien es to īstenoju. Un rezultāts.... mmmm... daudz garšīgāks par to, kas nopērkams veikalos. Manis ceptā biezpienmaizes plāts sen apēsta un rītu nesagaidīs. Es domāju, ka jums būs līdzīgi.

Pamatnei:
1 glāze diedzētu rudzu (vai kviešu) graudu
4-5 ēdamkarotes griķu miltu
1 ola
2 ēdamkarotes medus
1 neliels burkāns
1 tējkarotes sodas
50 g sviesta
6 pilieni stēvijas
šķipsniņa kanēļa, malta kardamona, malta muskatrieksta un malta ingvera

Biezpiena masai:
600-800 g biezpiena (vēlams kazas)
3 olas
3 tējkarotes vaniļas cukura
2 ēdamkarotes medus
3 ēdamkarotes citronūdenī izmērcētu rozīņu
3 ēdamkarotes melleņu (var arī saldētas)

Mērcei: jebkuri skābie augļi vai ogas, piemēram, kivi, zemenes, mellenes un dažas ogas vai skābie augļi rotāšanai

Pagatavošana:
Ieber diedzētos graudus blenera traukā, pievieno vienu olu un sablendē līdz šķidrai putriņas konsistencei.


 Pēc tam pievieno sviestu istabas temperatūrā.


Iejauc masā un labi izmaisa.


Pievieno medu un izmaisa.


Pievieno dzeramo sodu un izmaisa.


Tad pievieno griķu miltus un samaisa. Masai jābūt biezākai, bet joprojām pietiemi elastīgai, lai varētu maisīt.


Uz smalkās skaidiņu rīves pierīvē burkānu.


Labi samaisa un pievieno garšvielas. Pēc tam smērē uz pannas (man panna (30 cm diametrā) ir ar speciālo pārklājumu, tādēļ taukvielas nav jāsmērē apakšā, bet parastajām noteikti vajadzētu cepamo papīru vai arī ietaukot veidni).


Krāsni uzregulē uz 200 grādiem un liek pamatni nedaudz "apkalst," kamēr gatavo biezpiena masu.
2/3 biezpiena, 3 olas, vaniļas cukuru un medu lieku blenderī un sablendē līdz vienmērīgai pusšķidrai masai.



Tad šķidro masu samaisa ar atlikušo biezpienu.


Pievieno izmērcētās rozīnes un saldētas mellenes, samaisa.


Izņem no krāsns nedaudz apcepto pamatni (šādi biezpiena masu uzklāt būs vieglāk), uzlej biezpiena masu pa virsu, izsmērē un liek cepties uz 25-30 minūtēm (vai kamēr biezpiens vietām kļūst nedaudz zeltaini brūns).


Kad biezpienmaize gatava, var pagatavot ogu vai augļu mērci. Es sablendēju kivi ar saldētām meža avenām un izrotāju ar brūklenēm, karambolu un fizāli. Man šķiet, ka ar svaigām zemenēm būtu bijis vēl garšīgāk. Tagad man pat šķiet, ka tā pēc garšas nedaudz atgādināja siera kūku.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru