trešdiena, 2012. gada 30. maijs

Ēdam avokado

Dalītajā uzturā avokado ir viens no tiem brīnumproduktiem, ko var kombinēt ar jebko bez ierobežojumiem. Tehniski avokado tiek klasificēts kā auglis, tomēr ņemot vērā tā augsto olbaltumvielu un taukvielu saturu, to nemaz nevar viennozīmīgi pieskaitīt tikai pie vienas no kategorijām. Un nemaz nevajag! Pietiek ar to, ka avokado ir barojoši (labā ziņa tiem, kas vairās no "taukainiem" produktiem - ar avokado liekajā svarā neiedzīvosieties) un veselīgi. Latvijā vienīgā neērtība, kas, manuprāt, ar tiem ir saistīta - tos reti kad var nopirkt gatavus. Līdz ar to, ja izdomāsiet šodien pagatavot kaut ko no avokado, ir diezgan mazas izredzes aiziet uz veikalu un nopirkt šo gardo produktu gatavu lietošanai. Tā kā avokado ir ieteicams ēst kā minimums reizi līdz divas nedēļā, tad labāk nopirkt vairākus un palēnām gaidīt, līdz tie nogatavojas un pakāpeniski papildināt krājumus ar jauniem, savu nogatavošanās brīdi gaidošiem augļiem.
Avokado satur A, C, D, E, K un B vitamīnus (arī grūti iegūstamo un veģetāriešiem bieži trūkstošo B12), mononepiesātinātās taukskābes (palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni asinīs), folskābi, magniju, kāliju, luteīnu (nodrošina acu un ādas veselību)

Avokado izmantojums pH receptēs ir bezgalīgs. No salātiem, pastētēm, vienkāršām uzkodām līdz pat mērcēm un desertiem, kā arī tortes glazūrām.

Viens no maniem favorītiem (atvainojiet par atkārtošanos) ir svaigēdāju majonēze uz avokado bāzes.

Ne mazāk garšīga ir gvakamolas mērce, kuras pagatavošanai vajag 2-3 avokado, ēdamkaroti citrona sulas, 1 nelielu sakapātu gurķi, 1 nelielu sakapātu sarkano sīpolu, 1 sakapātu jalapeno piparu (vai zaļo papriku), dažas sakapātas olīvas, pāris uz pusēm pāgrieztu ķiršu tomātiņu, garšvielas - raudeni, majorānu, sāli, piparus pēc garšas.
Avokado smalki sakapā, lai tas būtu daļēji ka biezenis, bet ar dažiem lielākiem gabaliņiem, samaisa ar citrona sulu, pievieno sakapātos dārzeņus, garšvielas un samaisa. Šo mērci var pildīt lavašā, pasniegt kopā ar dārzeņiem, kā piedevu siltajam ēdienam utt.

No avokado var pagatavot ļoti garšīgu desertu, sablendējot kopā ar banānu, pievienojot izmērcētus riekstus un/vai sēklas pēc izvēles. Ja vēlas pikantāku garšu, var pievienot kanēli vai muskatriekstu, vaniļas cukuru.

Avokado želejas desertu var pagatavot, pievienojot sablendētam avokado + kādam auglim vai ogām veselas vai maltas linsēklas, kas masu, uz pāris stundām atstātu aukstumā, sarecinās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru