ceturtdiena, 2012. gada 24. maijs

gāzētie dzērieni

Nav tādas sārmu-skābju indikatoru tabulas, kuros gāzēti dzērieni būtu atrodami sārmainajā pusē. Gluži pretēji - parasti tie novietoti pie ļoti skābajiem produktiem, kurus vēlams no savas ēdienkartes (un dzērienkartes) izsvītrot. Tomēr gāzētu dzērienu tirdzniecība jau labu laiku arī pie mums sit augstu vilni. Visās ātro uzkodu ēstuvēs komplektos ir iekļauta "Coca-cola" vai vismaz "Sprite" un "Fanta." Šķiet, ka jaunā paaudze vispār ir uzaugusi ar kokakolas nevis piena pudeli rokās. Kā saprast šādu "labvēlību" no vecāku puses? Es visticamāk to ''norakstītu'' uz nezināšanu nevis ļauniem nolūkiem vai vienaldzību. Cik daudz māmiņu forumos nav lasīts par uztraukumu, vai tik bērniem dārziņos nedod kafiju, tai pat laikā - šokolādi, kokakolu un citus kofeīnu saturošus našķus, šķiet, daudzi vecāki nebūt neierobežo.
Jaunieši, visticamāk ne tikai neinteresējās, kas dzīvo viņu gāzēto dzērienu pudelēs un čipsu paciņās, bet arī nezina, kādas blaknes ir pārāk lielam cukura, sāls un kofeīna patēriņam. Varbūt jaunībā tas arī neko daudz nemaina, jo organisms vēl sprigans un nopietnākās slimības parādīsies tikai pēc tam. Pat, ja distancējamies no skābuma un sārmu indikatoriem, es joprojām nespēju atrast nekādu šo dzērienu priekšrocību. Ja nu vienīgais tos dzer ļoti retos gadījumos un nelielās devās, tad par to lietošanu nav ļoti jāuztraucās.
To, ka reklāma strādā lieliski, nevar noliegt, pretējā gadījumā karstajā laikā neviens nepirktu šos saldinātos un gāzētos dzērienus, kas jau pēc būtības nespēj dzesēt slāpes, bet gan uzliek papildu slodzi organismam.

Ar vienu litru kokakolas pusaudzis jau uzņem maksimāli pieļaujamo kofeīna dienas devu (100 ml), pārsniedz rekomendējamo pievienotā cukura devu (rekomendējamā 12 grami, bet litrā kokakolas apmēram 120 grami).



Pat, ja pusaudzis neizdzer litru kokakolas dienā, atlikušais kofeīna un cukura daudzums noteikti tiek kompensēts ar šokolādes batoniņiem un citiem saldajiem našķiem.
Kaut arī kafijas industrijas lobijs centīgi pastāv uz to, ka nepastāv atkarība no kafijas, esmu dzirdējusi parāk daudz personīgu stāstu, kuros cilvēki atzīst, ka viņi bez kafijas nespēj funkcionēt, un tā nav tikai metafora. Vai mums būtu jābrīnās, kādēļ pusaudži papildu hormonu vētru slodzei ir tik aizkaitināmi, kāpēc viņi nogurst un viņiem sāp galva? Varam jau vainot skolas, skolotājus, valdības un sliktus laika apstākļus, taču, ja uzņemtos lielāku atbildību par to, lai izskaidrotu saviem bērniem, kas ir un kas nav veselīgs un darītu to jau no ļoti agrīna vecuma, tad, iespējams, mēs apkārt redzētu daudz mierīgākus un nosvērtākus bērnus bez liekā svara un izrietošajām psiholoģiskajām problēmām.
Un patiesībā jāizglīto jau ne tikai pusaudži vai bērni. Daudz vairāk informācijas ir nepieciešams sniegt vecākiem, lai viņi saprastu, ka dot trīsgadniekam kokakolas pudeli, ir diezgan kaitnieciska rīcība no viņu puses nevis mīlestības un rūpju izpausme.

Mums, pieaugušajiem, kofeīna un cukura dienas patēriņš ir nedaudz augstāks, tomēr arī ne tik augsts, lai varētu atļauties katru dienu dzert litriem kolas vai citu saldinātu dzērienu. Nevajag arī uzķerties uz "light" un "diet" dzērienu āķa, jo tajos ir vēl vairāk kofeīna, bet cukurs ir aizstāts ar kaitīgo aspartāmu.

Labāk veldzēsimies ar negāzētu, tīru ūdeni, kuram pievienots citrons. Ja iespējams - avota ūdeni istabas temperatūrā. Organisms būs mums pateicīgs un mums būs daudz labāka veselība.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru