svētdiena, 2012. gada 13. maijs

Keroba šokolāde

Jau pirms kāda laika solījos padalīties ar lielisku recepti šokolādei, kuras sastāvā nav kakao, bet gan kerobs jeb maizes koka pulveris. Kad gatavoju to pirmo reizi, man nebija virtuves svari un rezultātā ieguvu neaudz staipīgāku masu nekā vajadzētu būt sacietējušai šokolādei, tomēr tā bija ļoti garšīga un to varēja ēst ar karoti kā pudiņu. Sastāvdaļas ir dotas pārsvarā gramos, taču es tuvākajā laikā esmu plānojusi pagatavot šo šokolādi vēlreiz un nomērīt precīzi, līdz ar to varēšu arī dot aptuvenas norādes, cik ēdamkarotes, glāzes vai krūzes kādas sastāvdaļas nepieciešams, ja jums nav svari, kur to nosvērt.

Sastāvdaļas:
2 tējkarotes šķīstošās kafijas "Inka"vai 1 tējkarote šķīstošās cigoriņu kafijas
250 g saldkrējuma sviesta
50 g keroba
400 g brūnā cukura
250 g sojas piena pulvera
rozīnes, rieksti un vaniļas cukurs pēc garšas
1 tējkarote kanēļa

Šokolādes gatavošanai izmanto metāla katliņu. Pagatavojiet kafiju, izšķīdinot to 3/4 glāzē ūdens, uzvārot un viršanas brīdī pievienojot vaniļas cukuru. Ļaujiet mirkli pavārīties, pievienojiet cukuru, izsijātu kerobu, rozīnes un turpiniet vārīt 5 minūtes. Pēc tam strauji pievienojiet sojas pienu un samaisiet, lai neveidojas kunkuļi. Noņemiet no uguns un pievienojiet sviestu pa gabaliņiem un sadrupinātus vai veselus riekstus. Pēc tam salejiet taisnstūrveida trauciņos vai uz cepampapīra, lai atdziest.

Tā kā receptei vajadzīgs paliels daudzums cukura, es vēl plānoju paeksperimentēt, kāds rezultāts sanāk, ja pievieno uz pusi mazāk cukura. Man šķiet, ka saistviela jebkurā gadījumā ir sviests, kas, atdziestot satur visu kopā, tādēļ cukurs vairāk varētu būt tieši garšai. Ja šis pieņēmums izrādīsies patiess, tad noteikti daļu var aizstāt ar stēviju un kādu veselīgāku cukura alternatīvu. Daļu var aizstāt arī ar fruktozi, kas nemaina cukura līmeni asinīs un pēc tam neradīs atkārtotu kāri pēc saldumiem.






2 komentāri:

  1. Es šokolādi gatavoju tā - kakao pulveris (vai arī kerobs, ja ir) + kokosriekstu eļļa + medus. Visu samaisa kopā, sanāk mīksta smērējamas konsistences šokolādes masa. Ieliekot vēsumā, kokosriekstu eļļa sacietēs, cietas šokolādes konsistence neizveidosies, bet garša būs ļoooooti šokolādīga :)

    AtbildētDzēst