trešdiena, 2012. gada 2. maijs

Siltie dzērieni

Laikā starp apkures sezonas beigām un patiešām siltām dienām vismaz man aizvien vairāk vakaros prasās iedzert krūzīti silta dzēriena. Ja atmetam kafiju, kakao, melno un zaļo tēju kā skābas iedarbības produktus, - ko vēl varam dzert, lai sasildītos?

Izvēle numur viens ir zāļu tējas. Vienīgais, kas jāatceras, dzerot siltos dzērienus - tos tiešām vajadzētu dzert SILTUS nevis KARSTUS, jo pārāk karsts tāpat kā pārāk auksts (gan barība, gan dzērieni) no organisma prasa papildu enerģiju, lai to atdzesētu (vai uzsildītu) līdz pieņemamai temperatūrai.
Zāļu tēja ar medu ir ne tikai sildošs, bet arī veselīgs dzēriens. Medus jāpievieno tad, kad tēja ir vēsāka par 40 grādiem, lai saglabātos šajā dabiskajā saldinātājā esošie vitamīni un enzīmi.

Ja neesat skeptiski pret sojas produkciju, tad vēl viens variants ir pagatavot sev krūzi silta sojas piena no sojas piena pulvera. Tā pagatavošanai nav nepieciešams verdošs ūdens, pilnībā pietiek ar apmēram 40 grādus siltu ūdeni, lai pulveris ūdenī izšķīstu. Ja škīdināsiet to aukstākā, tas velsies kunkuļos un tik labi nešķīdīs.

Ja jums garšo kakao, tad varu jūs iepriecināt - tam ir ļoti labs aizvietotājs: keroba (karoba) jeb maizes koka pulveris. Tas nesatur kofeīnu un ir bagāts ar vērtīgām uzturvielām. To var izmantot ne tikai kakao pagatavošanai, bet arī konditorejā vai pat pagatavot šokolādi (tās daudz veselīgākas versijas recepti tuvākajā laikā publicēšu blogā). Es keroba dzērienu gatavoju ar sojas pienu - uz apmēram 300 ml krūzīti lieku 4 ēdamkarotes sojas piena pulvera, 1 - 3 tējkarotes (atkarībā no tā, cik stipru garšu vēlaties) keroba pulvera, kārtīgi samaisu, lai kerobs nebūtu kunkuļos, jo to būs daudz grūtāk izšķīdināt, ja ūdenī būs sametušies kunkuļi. Lai garša būtu nedaudz saldenāka, pievienoju 2-3 pilienus stēvijas. Domāju, ka arī medus karote šo dzērienu padarītu gana garšīgu.

Vēl varam sev uzrīkot bērnības garšas vakaru, pagatavojot cigoriņu vai miežu kafiju. Cigoriņi ir ļoti veselīgs produkts un ieteicami visdažādākajos veidos - gan kā kafija, gan izmantot to ēdamās lapas salātos vai ziedus, kurus var pildīt ar rīsiem, dārzeņiem utt. vai pat ēst svaigus. Tā kā cigoriņi ir diezgan rūgteni, tad es noteikti pievienoju 4 pilienus stēvijas, kā arī krēmīgākai garšai apmēram 3-4 ēdamkarotes sojas piena pulvera.

Miežu kafiju pagatavo pēc norādēm, kas rakstītas uz paciņas. Es gan neievēroju norādītās devas, esmu atradusi savu kombināciju - ieberu 2 tējkarotes miežu kafijas un vienu krūzīti ūdens, pavāru 2-3 minūtes, izkāšu un baltumam pievienoju dažas ēdamkarotes sojas piena pulvera un dažus stēvijas pilienus vai medu.


1 komentārs:

  1. Es miežu kafiju vairs nevāru, bet laika taupīšanas nolūkā to gatavoju kā parastu malto kafiju - apleju ar ūdeni. Sev stiprāku, bērniem vājāku.

    AtbildētDzēst