piektdiena, 2012. gada 6. aprīlis

MĀKSLĪGIE SALDINĀTĀJI


Miljardu industrijas lolojums aspartāms (sastopams arī zem šādiem apzīmējumiem: Equal, NutraSweet, Spoonful, AminoSweet, E951) ir viens no lētākajiem mākslīgajiem saldinātājiem un ir nesalīdzināmi lētāks par dabīgajiem saldinātājiem, tādēļ to samērā plaši lieto plaša patēriņa produktos, galvenokārt saldinātajos dzērienos, konditorejas izstrādājumos, šķīstošajā kafijā/kakao u. tml. produktos un gandrīz visos produktos, kas pazīstami kā „diētisks” (diet) vai mazkaloriju un „bez cukura” (sugar-free). Diemžēl šodienas realitāte ir tāda, ka mūziku pasūta tas, kas par to maksā, tādēļ arī šī saldinātāja lobijs ir parūpējies, lai aspartāmu ne tikai neaizliegtu, bet pat rekomendētu kā veselīgu alternatīvu, jo īpaši cilvēkiem ar liekā svara problēmām.

Savu uzvaras gājienu aspartāms sāka pirms nedaudz vairāk kā 30 gadiem (to atklāja pirms vairāk kā 40 gadiem un sākotnēji to izmantoja kā medicīnisku līdzekli kuņģu čūlas u.c. slimību ārstēšanā) un tas ir bijis pietiekams laiks, lai apkopotu gana daudz liecību par to, ka šī viela izraisa smagas neiroloģiskas problēmas, redzes pasliktināšanos (līdz pat redzes zudumam), depresiju, atkarību, no kuras atbrīvoties ir vēl grūtāk nekā no alkohola vai heroīna, sirdsdarbības traucējumus, smadzeņu audzēju, aknu aptaukošanos un cirozi, migrēnu, krampjus, atmiņas zudumus, multiplo sklerozi, epilepsiju, diabētu, trauksmainību un nemotivētu agresiju. Sauso acu sindroms un izkaltusi mute, nemitīgas slāpes, kuras šķietami var dzesēt ar jaunu aspartama dzēriena devu, ir aspartama upuru pastāvīgais pavadonis.

Kas tad ir aspartāms? Tas ir metila esteris, ko sintezē no dabīgas aminoskābes. Ļoti skābā vai sārmainā vidē, piemēram, saldinātajos gāzētajos dzērienos, rodas metanols jeb koka spirts, kas ir indīgs un var izraisīt aklumu; ilgstoši uzglabājot vai produktam sasilstot, aspartāms pārveidojas toksiskās sastāvdaļās, kas izraisa smadzeņu bojājumus.

Tiem, kuri vēlas uzzināt vairāk par aspartāma patieso dabu, no sirds iesaku izlasīt Palmbīčas Medicīniskās pētniecības institūta direktora H. Dž. Robertsa pētījumu

Pārējie mākslīgie saldinātāji – saharīns (E954), sorbīts (E420), ksilīts (E967), kālija acesulfāms (E950) arī nav nekas organismam vēlams, jo ir ziņas par to kancerogēnajām īpašībām, spēju izraisīt ilgstošu caureju, kas noved pie organisma dehidrēšanās, nelabvēlīgu ietekmi uz nervu sistēmu un emocionālo labsajūtu. Mākslīgie saldinātāji ir neatņemama sastāvdaļa košļājamajās gumijās, dažādās pastilās u. tml. produktos, kuriem jānodrošina ilgstoša garša.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru