pirmdiena, 2012. gada 9. aprīlis

Alternatīva miltiem

Kad tikko kā sāku iepazīt kombinēto diētu, man bija grūti samierināties ar to, ka miltu izstrādājumus nevar ēst kopā ar olbaltumvielām. Kas nu kuram aktuālāk - ceptas vai neceptas siermaizītes, sviestmaizes, picas, pīrādziņi, pankūkas, burito, brokastu pārslas ar pienu un tamlīdzīgi ēdieni bija jāatstāj pagātnē. Nedaudz atgādinot teorētisko pusi - olbaltumvielu kategorijai vajadzīga skābāka, bet ogļhidrātiem/cietei - sārmaināka vide, bet abas kopā tās rada "haosu", jo organisms nesaprot, ko darīt un rezultātā pilnvērtīgi netiek asimilēti ne ogļhidrāti, ne olbaltumvielas. Tā kā organismam ir vajadzīgs ne jau garšas baudījums, bet vitamīni, aminoskābes, minerālvielas, fermenti utt., kas nodrošina tā pareizu darbību un veselību, tad mums jācenšas tam palīdzēt šo mērķi sasniegt.

Labā ziņa ir tāda, ka tomēr ir alternatīvas - ierastos kviešu/rudzu miltus ir iespējams aizvietot ar citu produktu - diedzētu graudu miltiem. Sliktā ziņa ir tāda, ka, diemžēl, pie mums šādi milti nav nopērkami. Esmu aptaujājusi lielākos ekoveikalus, kuros ir vislielākā varbūtība, ka šādi produkti varētu tikt pārdoti, taču tur par diedzētu graudu miltiem neviens pat nav dzirdējis. Atliek vien pašiem likt lietā izdomu, lai tiktu pie diedzētu graudu miltiem.

Pāris vārdos vēl paskaidrošu, kāpēc diedzēti graudi nav tas pats, kas parasti graudi. Diedzēšanas procesā graudā vai sēklā norisinās ļoti daudz pārmaiņu. Viena no galvenajām - ciete tiek sadalīta vienkāršos cukuros, ko organismam ir vienkārši asimilēt (līdzīgi kā dārzeņus). Diedzēšanas procesā rodas arī vairāk C, B2, B5 un B6 vitamīnu, karotīns un tiek neitralizētas parastos graudos esošas vielas (piemēram, fitoskābe), kas kavē kalcija, magnija, cinka, vara un dzelzs uzsūkšanos organismā. Diedzēšanas procesā graudā rodas vairāk olbaltumvielu, līdz ar to diedzēti graudi, sēklas, pupiņas tiek pieskaitīti pie olbaltumvielu kategorijas.

Ilgāku laiku nodarbinot sevi ar domu, kā tikt pie diedzētu graudu miltiem, esmu nonākusi pie dažiem secinājumiem un eksperimentu kārtā arī tīri garšīgiem un baudāmiem rezultātiem. Sākotnējā ideja bija izdiedzēt graudus (kviešu, rudzu), izkaltēt un aiznest uz "Grauda spēku" samalt. Bet ņemot vērā ierobežoto platību uz palodzes, kur reāli kaut ko var izdiedzēt, sapratu, ka tas būtu Donkihota cienīgs darbs, jo, lai iegūtu pietiekamu apjomu miltus, ir jāizdiedzē diezgan daudz graudu, tādēļ kopumā tas prasītu gana daudz laika (kviešu graudi man uz palodzes izdīgst vidēji 3-4 dienās). Iespējams, ka izdiedzētos un izkaltētos graudus var samalt arī kafijas dzirnaviņās. Bet tā kā man tādu nav, neesmu šajā jomā eksperimentējusi. Vēl ir variants nopirkt izdiedzētus un izkaltētus graudus (ja nemaldos bija rudzu un kviešu graudi - nopērkami gan Maximā, gan Rimi) un tad tos vai nu pašiem mājās samalt kafijas dzirnaviņās, vai arī - ja nopērk lielāku daudzumu - tad var nest uz "Grauda spēku" (vismaz citu vietu nezinu, kur tiek piedāvāts graudu malšanas pakalpojums nelielam apjomam). Mīnuss ir tāds, ka izkaltētie diedzēti graudi ir padārgi - beigu beigās kilograms šādu miltu varētu izmaksāt tik daudz, ka var pazust vēlme to darīt atkārtoti.

Lai iegūtu mīklu, miltiem ir jāpievieno šķidrums - izejot no šāda argumenta, es nolēmu pamēģināt pavisam vienkāršotu variantu: izdiedzētus un mitrus graudus, pievienoju tiem nedaudz ūdens, sablendēju putriņā līdz vēlamai konsistencei, un pievienojot citas sastāvdaļas, ko parasti liek kādai no mīklām, un man sanāca pārsteidzoši garšīgs (un patiešām veselīgs!) rezultāts. Ja plānots mīklai pievienot arī olu (t.i. neesat vegāns), tad vēl biezāku konsistenci var iegūt šādi: izdiedzētus un izmērcētus graudus liek blenderī, piesit vienu olu, pievieno garšvielas un blendē līdz masa kļūst mīksta. Tad lej vai smērē uz pannas un cep gatavu. Tā var būt pamatne picām, augļu kūkām, biezpienmaizei un vēl virknei garšīgu ideju.

Miežu, kviešu, rudzu graudus es pērku Rīgas centrāltirgū un tie maksā ap 0,50 - 0,70 Ls/kg. Izdiedzējot tik daudz graudus, cik var vienā kārtā sabērt uz liela pusdienu šķīvja (~30 cm) var izcept nelielu picu, daudz vafeļu vai 7 tortiļas. Kādā no nākamajiem ierakstiem padalīšos ar receptēm, kas man sanāca no diedzēto graudu mīklas, bet pagaidām varu tikai rekomendēt aiziet līdz tirgum un iegādāties graudus, bet augstākā labuma kviešu miltus turpmāk svītrot no iepirkumu saraksta, jo tie no uzturvērtības viedokļa ir diezgan mazvērtīgi, turklāt tie rada pārāk daudz problēmu gremošanas sistēmai un beigu beigās dod savu ieguldījumu liekajos kilogramos. Kāpēc gan neizvēlēties veselīgākas alternatīvas?

1 komentārs:

  1. Starp citu, dažādus graudus diedzēšanai (kviešu, auzu, kailgraudu miežu) var nopirkt Rimi Klēts stendos, piegādā Stendes graudaugu selekcijas institūts, uz paciņām ir arī diedzēšanas instrukcija. Klēts stendi ir Spices un P.Brieža ielas Rimi (varbūt ir vēl kādos jau atvērti).

    AtbildētDzēst