pirmdiena, 2012. gada 9. aprīlis

Humoss

Šo Tuvo Austrumu ēdienu lielākoties pasniedz kopā ar neraudzētu maizi, taču vienlīdz labi tas garšo kā mērcīte pie svaigiem, salmiņos sagrieztiem dārzeņiem, kas no dalītā uztura viedokļa ir labāka izvēle. Humosa galvenā sastāvdaļa - turku zirņi - ir lielisks olbaltumvielu, šķiedrvielu avots, ar ko iesākt dienu. Turku zirņi ir ļoti ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, jo tie samazina "sliktā" holesterīna līmeni. Turku zirņu miza satur antioksidantus (jo zirņi tumšāki un "stūraināki", jo vairāk antioksidantu tie satur) - C un E vitamīnu, betakarotīnu, mangānu un virkni vērtīgu vielu, kas palīdz organismam pretoties slimībām un palēnina novecošanās procesus. Ja vēlaties vēl vairāk olbaltumvielu šajā ēdienā, tad turku zirņus pirms pagatavošanas var izdiedzēt (tas var prasīt apmēram 3 dienas).

Humosa pagatavošanā ir plašas improvizācijas iespējas - tradicionālajai receptei var pievienot gan svaigu papriku vai kādu citu  dārzeni, gan padarīt to pikantāku, pievienojot svaigu vai kaltētu čili, kajēnas piparus, beigās - pārkaisīt ar sakapātiem pētersīļiem vai citiem zaļumiem pēc sirds un garšas kārpiņu patikas. Tahīni var mēģināt atrast jau gatavu kādā garšvielu bodītē vai ārpus Latviajas, taču tās pagatavošana nemaz nav grūta: 200 ml sezama sēklu pievieno 5 ēdamkarotes ūdens, 50 ml auksti spiestas olīveļļas (principā var arī jebkuru citu no sēklām iegūtu eļļu) un nedaudz sāls, visu sablendē līdz sezama sēklas ir izšķīdušas. Šis ir svaigēdāju un skābju-sārmu līdzsvara diētas variants. Klasiskajā variantā sezama sēklas vispirms apgrauzdē. Sezama sēklas satur diezgan daudz B1 vitamīnu (tiamīnu), kas nodrošina pareizu ogļhidrātu maiņu, stimulē pareizu endokrīnās sistēmas un nervu sistēmas darbību. Grauzdētās sēklās šis vitamīns karstuma dēļ iet bojā.

Esmu izmēģinājusi dažādas receptes, bet šī man sanāca vislabāk. Tomēr tajā nav nekas tāds, ko nevarētu palabot - ja sanāk par biezu, var pieliet vēl ūdeni un eļļu. Ja skābuma par maz - pievieno vairāk citrona sulas; ķiplokus var likt vai nelikt (vai arī pielikt ļoti nedaudz, lai to klātbūtne būtu nemanāma), ja jums tie negaršo. Ja dažkārt ir sastāvdaļas, kuras var vienkārši atmest vai aizstāt ar kaut ko citu, tad noteikti nemēģiniet to darīt ar kuminu (romiešu ķimenes) un tahīni (sezama sēklu pastu), jo tie piešķir humosam tā neaktārtojamo garšu. Kuminu es parasti pērku nelielā veikaliņā ("Sojas produkti" vai kaut kā tamlīdzīgi), kas atrodas uz Dzirnavu ielas blakus ARSam. Otra vieta, kur pārdošanā esmu redzējusi kuminu, ir Rimi, taču tur cena ir daudz augstāka.

Sastāvdaļas:
2 - 3 glāzes (angļu mērvienība "cup", kas atbilst 200 ml traukam) mīksti novārītu turku zirņu (labāka alternatīva konservētajiem turku zirņiem, jo viss konservētais ir "skābs")
2 ēdamkarotes malta kumina
No 1 citrona izspiesta sula
3 ēdamkarotes olīveļļas (Extra virgin)
Apmēram 100 ml ūdens (ja zirņus vārtiet paši, izmantojiet ūdeni, kurā vārīti ziņi)
Sāls pēc garšas
50 - 100 ml tahīni
1 ķiploka daiviņa

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas saliek blenderī vai bļodā (ja blendē ar rokas blenderi) un sablendē līdz iegūta krēmīga, viendabīga masa un nav jūtami zirņu gabaliņi. Gatavo masu liek bļodā, pārkaisa ar paprikas pulveri un apslaka ar olīveļļu.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru