trešdiena, 2012. gada 4. aprīlis

Dabīgie sīrupi - rīsu, dateļu, kļavu un agaves

Pie dabīgajiem saldinātājiem, ko var lietot kā alternatīvu cukuram, minami rīsu, dateļu, kļavu un agaves sīrupi.

Nākamā un nebūt ne pati sliktākā alternatīva baltajam un brūnajam cukuram ir augu valsts sīrupi, kas iegūti karsējot šo augu sulu. To labākā īpašība ir zemais glikozes līmenis, kas nozīmē - lietojot šos saldinātājus, jūsu cukura līmenis asinīs būtiski nepaaugstināsies un tas neradīs šī līmeņa svārstīšanos un attiecīgi - pastiprinātu un grūti pārvaramu vēlmi pēc saldumiem vairākas reizes dienā.

BRŪNO RĪSU SĪRUPS
Lai iegūtu brūno rīsu sīrupu, brūnie rīsi (tie paši baltie rīsi tikai ar apvalku, kas satur šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas) tiek fermentēti ar īpašiem enzīmiem, lai sašķeltu rīsos esošo cieti. Iegūto šķidrumu nokāš un vāra līdz iegūst vajadzīgo sīrupa konsistenci. Brūno rīsu sīrups ir batāts ar rīsu olbaltumvielām, magniju, mangānu un cinku. Sīrupa sastāvā ir 50% ūdenī šķīstošie saliktie ogļhidrāti, 45% maltozes (augu izcelsmes ogļhidrāts) un tikai 3% glikozes. No brūnajiem rīsiem iegūtā glikoze viegli uzsūcas organismā, turklāt saliktie ogļhidrāti un maltoze nodrošina vienmērīgu enerģijas sadali un būtiski nepalielina cukura līmeni asinīs.
Vienīgais nelāgais aspekts, par ko nesen ziņojis žurnāls "Environmental Health Perspectives", ir paaugstinātais arsēna daudzums rīsu graudu apvalkā, kas automātiski nonāk arī rīsu sīrupā. Arsēns ir viena no ķīmiskajām vielām pesticīdos, ko izmanto industriālajā lauksaimniecībā. Tādēļ visdrošāk ir iegādāties tieši ekoloģisko brūno rīsu sīrupu, kaut arī tajā ir iespējams paaugstināts arsēna daudzums, jo augsni ietekmē dažādi faktori un kādreizējās apstrādes metodes, kuru sekas jūtamas ilgāku laiku, ne tikai fakts, ka ekoloģiskajā lauksaimniecībā šādi pesticīdi netiek izmantoti.

DATEĻU SĪRUPS
Dateles, kuras dēvē arī par Sahāras maizi, satur ļoti daudz cukura (fruktozes un glukozes veidā) - ap 60%. Svaigā veidā tās ātri sāk bojāties, tādēļ parasti tās tiek kaltētas. Dateles satur gandrīz visus iespējamos un organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Dateļu sīrupu var pagatavot arī mājas apstākļos. Tam vajadzīgas "Medjool" šķirnes žāvētas dateles (vēlams ekoloģiskās), kas uz nakti ir jāizmērcē destilētā ūdenī, pēc tam jāliek blenderī, jāpievieno vēl ūdens un kārtīgi jāblendē, līdz iegūta sīrupa konsistences masa. Uzglabā noslēgtā traukā ledusskapī. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz citrona sulas, garšvielas pikantumam utt.

KĻAVU SĪRUPS
Kļavu sīrupu iegūst no kļavu sulas, kas satur apmēram 2-5% cukura. Šim nolūkam visvairāk izmanto tieši cukura kļavas, kas aug Ziemeļamerikā un pie mums pieejamas tikai privātās kolekcijās. Vēl sīrpuam paredzēto sulu mēdz iegūt arī no sarkanās un melnās kļavas un teorētiski var izmantot arī mūsu platuma grādos augošo kļavu sulu, tikai jārēķinās, ka mazāk saldai sulai būs nepieciešams patērēl diezgan lielu tilpumu, lai iegūtu kļavu sīrupu. Šis dabīgais saldinātājs ir salīdzinoši dārgs (lētie ir kaut kas līdzīgs kā mākslīgais medus - cukura sīrups ar sintētisko garšas esenci), jo, lai iegūtu litru kļavu sīrupa, ir jāvāra aptuveni 40-50 litrus kļavu sulas. Par sīrupa kvalitāti liecina uz etiķetes uzrakstīti burti A-D. Vistumšākais un piesātinātākais ir D, kam seko C un B - jau vieglāki un gaišāki. A ir gaišs un vieglu garšu, bet visgaišākais un vieglākais ir AA kategorijas kļavu sīrups.
Kļavu sīrupa vērtīgās vielas ir B grupas vitamīni, dzelzs un kalcijs.

AGAVES SĪRUPS
Agaves sīrupu iegūst no agaves auga, kurš aug Dienvidamerikā. Tas ir tas pats augs, no kura gatavo arī tekilu. Kaut arī būdams nepilnas divas reizes saldāks par cukuru, agaves sīrups cukura līmeni asinīs paaugstina nedaudz - ievērojami mazāk nekā parastais cukurs (tādēļ piemērots arī diabētiķiem). Agaves sīrupa sastāvā ir vērtīgas minerālvielas un arī insulīns, kas veicina kalcija uzsūkšanos, samazina "sliktā" holesterīna līmeni asinīs un uzlabo zarnu mikrofloru. Tas satur 50 līdz pat 90% fruktozi un atlikušo procentuālo attiecību - glikozi.
Agaves sīrupu gatavo no 14-17 gadus veciem augiem, nogriežot tā lapas un izspiežot sulu no stumbeņa. Pēc tam sulu karsē zemā temperatūrā līdz iegūst sīrupa konsistenci.

2 komentāri:

  1. Kuru no minētajiem var iegādāties Latvijā un cik tie maksā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Latvijā pieejami visi no minētajiem. Rīsu un dateļu sīrupu esmu redzējusi tikai veikalā "Pirkumiņš" (ir arī internetveikals www.pikumins.lv) - rīsu sīrups maksā ap 2,80 Ls, bet dateļu - gandrīz 4 Ls. Agaves sīrupu var nopirkt arī lielākās Maximās (jāmeklē ekoloģiskās pārtikas stendā, kā arī ekoveikalos)- maksā ap 3 Ls. Kļavu sīrups laikam ir visdārgākais. To esmu manījusi vairākos ekoveikalos, cena - ap 6 Ls. Ja kaut kur atrodat pavisam lētu, labāk izlasīt sastāvu, jo tos mēdz ''viltot'' - pārdot kā cukura sīrupu ar kļavu sulas aromatizētājiem. Kaut kas no dabīgajiem saldinātājiem atrodams arī Biotēkās. Tomēr, neskatoties uz cenu, šie iepakojumi kalpos ilgākam laikam, jo tie ir daudz saldāki par cukuru un attiecīgi tos ēdieniem pievieno mazākās devās.

      Dzēst