sestdiena, 2012. gada 14. aprīlis

Diedzētu graudu vafeles ar putukrējumu

Tā kā mūsu ģimenē dalītais uzturs un veselīga dzīvesveida princips nav tikai "pieaugušo lieta", tad mēģinu likt lietā izdomu, lai arī bērni ēstu pēc skābju-sārmu līdzsvara principa. Tas nebūt nav grūti, ja vien bērni nav kļuvuši atkarīgi no čipsiem, hamburgeriem, frī kartupeļiem un saldinātajiem gāzētajiem dzērieniem. Protams, vēl vieglāk ir tad, ja bērnu jau no mazotnes radina pie veselīgas pārtikas. Šis temats patiesībā ir atsevišķa raksta vērts, tādēļ par to uzrakstīšu kādā no nākamajām reizēm. Bet tagad - kāda ideja, kas ir veselīgāka par veikalā nopērkamajiem našķiem un atbilst dalītā uztura principiem. Šī recepte radās tādēļ, ka Felicita man visu dienu dīca, ka gribot vafeles ar putukrējumu - tādas, kā skolā ēdusi. Skolā gan bija parastā vafeļu mīkla un putukrējums ar balto cukuru, taču es izvēlējos sastāvdaļas, kas ir savietojamas no dalītā uztura viedokļa

Sastāvdaļas:
diedzēti kviešu vai rudzu graudi (no 200 ml diedzētu graudu sanāk apmēram 20 - 25 vafeles)
3-4 ēdamkarotes griķu miltu
1 ola
šķipsniņa malta muskatrieksta, kanēļa un malta kardamona
300 - 400 ml saldā krējuma
10 pilieni stēvijas un 3-4 ēdamkarotes Demeraras vai Muscovado cukura
vaniļas cukurs
svaigas zemenes

Pagatavošana:
diedzētus un mitrus kviešu graudus sablendē līdz putriņas konsistencei, pievieno vienu olu, šķipsniņu malta muskatrieksta, kanēļa un kardamona, visu samaisa un tad, vadoties pēc mīklas biezuma, pievieno apmēram 3-4 ēdamkarotes griķu miltu. Pareizo mīklas biezumu ir grūti aprakstīt, es līdz tam esmu nonākusi vairākkārtēju eksperimentu rezultātā. Citreiz mīkla bija par šķidru un neturējās kopā, tādēļ pēc izjūtas pievienoju nedaudz vairāk griķu miltus.

Uzkarsē vafeļu panniņu, uz virsmas uzlej apmēram 1 ēdamkaroti mīklas un aizver ciet. Lai noteiktu, cik ilgi vajag cept, arī nāksies eksperimentēt, jo ir jānoķer tas brīdis, kad mīkla vairs nav ļengana, bet arī ne pārāk cieta. Jāņem vērā, ka rupja maluma graudu mīkla nav izteikti elastīga, tādēļ, sacepta pārāk kraukšķīga, tā nelocīsies, bet lūzīs. Manā gadījumā katru vafeli sanāca cept ne ilgāk par minūti. Ja kāda sanāca pārāk jēla, tad liku atpakaļ uz panniņas uz 10 - 20 sekundēm. Izceptās vafeles satinu konusos un noliku uz šķīvja atdzist.

Kad visas vafeles izceptas, putojamajā traukā ielej saldo krējumu, piepilina stēviju, pievieno brūno cukuru, tējkaroti vaniļas cukuru un saputo.
Pēc tam putukrējumu var vai nu samaisīt ar sagrieztām zemenēm un tad pildīt iekšā, vai arī pildīt putukrējumu un izrotāt ar zemenēm. Tā kā man putukrējums šķiet pārāk šķebinošs un trekns, tad man labāk patīk variants ar daudz zemenēm un nedaudz putukrējuma. Zemeņu vietā var izmantot jebkras citas skābenās ogas - mellenes, brūklenes, dzērvenes, skābos ķiršus, vai skābos augļus - kivi, skābu ābolu utt.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru