sestdiena, 2012. gada 14. aprīlis

Zirņu miltu un jogurta ruletes

Šī ir viena no manām iecienītākajām indiešu virtuves uzkodām. Tā ir ātri pagatavojama un garšo gandrīz ikvienam. Receptei ir vajadzīgas arī dažas garšvielas, kuras nav nopērkamas ierastajos veikalos un kuru garšu nevarēs aizstāt ar neko citu. Par diviem zinu diezgan droši, ka šīs un vēl daudzas citas indiešu virtuves sastāvdaļas tur ir nopērkamas. Viens ir veikals "Rudra" (var iepirkties arī internetā), kas atrodas Skolas ielā 31, bet otrs ir pagrabstāva veikaliņš "Hanumans", kas atrodas blakus pie Hare Krišnas centra, Barona ielā 51. Receptei vajag zirņu miltus un es zinu, ka ir nopērkami dažādi to veidi. Viens no tādiem ir šķelto zirņu milti (reiz pirku "Zaļajā govī" - ekoveikalā, kas atrodas uz Brīvības un Stabu ielu krustojuma), taču tie ir rupjā maluma un šai receptei varētu arī nederēt, jo mīklai vajadzīga elastība un maiga tekstūra. Vislabākie šai receptei ir turku zirņu milti (pirku "Rūdrā"). No garšvielām specifiskākās būs asafoetīda, melnās sinepju sēklas (šīs atradu sojas produktu veikaliņā blakus ARSam uz Dzirnavu ielas), bet taukvielu ghī daudzi no jums noteikti zina un ir izmēģinājuši. Runājot par ghī, to var nopirkt arī lielveikalos (skat. attēlā) mazākā iepakojumā vai arī "Rūdrā" un "Hanumanā" lielākos apjomos (0.5 kg un 1 kg). Ghī var pagatavot arī mājās; es to izmēģināju un sapratu, ka process nebūt nav tik grūts, lai maksātu salīdzinoši augsto cenu par šo produktu.



Sastāvdaļas:
200 ml zirņu miltu
700 ml baltā bezpiedevu jogurta (esmu mēģinājusi arī ar tīrkultūru, iespējams, ka var izmantot arī kefīru vai paniņas)
3 tējkarotes sāls
1-2 saberzta čili pāksts (var aizvietot arī ar čili pulveri - pēc garšas, atkarībā no tā, cik asi ēdieni patīk)
1/2 tējkarote kurkumas
4 ēdamkarotes kokosrieksta
1/2 tējkarote asafoetīdas pulvera
2 tējkarotes melno sinepju sēklu
2-3 ēdamkarotes ghī

Pagatavošana:
Katliņā vai pannā iebērt miltus, pievienot jogurtu, sāli, čili un kurkumu. Kārtīgi samaisīt, lai neveidotos kunkuļi un karsēt uz mazas uguns.

Masa visu laiku jāmaisa, jo tā pamazām sabiezēs. Vēlams izmantot tādu katliņu vai dziļo pannu, kura nepiedegtu, jo uz beigām masa paliks samērā bieza un ķepīga. To karsē apmēram 10 - 15 minūtes, līdz kārtīgi sabiezē.


Uz tīras gatavošanas virsmas vai liela griežamā dēlīša masu izsmērē plānā kārtiņā, veidojot apmēram 20 cm augstu un vienalga cik garu taisnstūri (respektīvi - cik vieta atļauj vai arī jāliek uz vairākiem griežamajiem dēlīšiem). Pagaida 2-3 minūtes, lai masa atdziest un sacietē.


Pēc tam sagriež apmēram 1-1,5 platās strēmelēs.



Tad katru no strēmelēm sarullē un liek uz šķīvja. Nevajag rullēt ļoti blīvi, jo pēc tam pa virsu būs jāber apceptas garšvielas un tām vajadzēs virsmu un vietu, kur noturēties.



Kad visas ruletītes sagatavotas, ņem pannu, uzkarsē, pievieno ghī un uzber melnās sinepju sēklas, uzliek vāku, jo tās kādu minūti sprakšķēs un lēkās. Pēc tam pievieno asafoetīdu un kokosriekstu, kas ātri sāks apbrūnēt. Garšvielas pamaisa 10 - 20 sekundes un ņem nost no uguns. Ar karoti ņem apceptās garšvielas un liek kā cepurīti virsū katrai ruletei. Vislabāk pasniegt uzreiz, kamēr ghī nav sacietējis. Taču tās ir ļoti garšīgas arī aukstas un būs lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots brokastīs, ar ko iesākt dienu.







3 komentāri:

  1. Paldies par šo recepti! Nevaru jau sagaidīt, kad tikšu uz veikalu pēc visām sastāvdaļām!

    AtbildētDzēst
  2. Pareizi sapratu, ka ruletes netiek ceptas?

    AtbildētDzēst
  3. Jā, tās tiešām netiek ceptas. Karsēšanas procesā milti ar jogurtu rada biezu masu, kas atdziestot veido tādu kā... hmmm... omletei līdzīgu masu :)

    AtbildētDzēst