Ikviens zina, kas ir saldais
gardums medus, taču tā tapšanas process ir gana interesants, lai pāris teikumos
to aprakstītu. Tātad – to ražo medusbites no ziedu nektāra, augu dzīvo daļu
izsvīduma vai no sūcējinsektu izdalījumiem. No pirmā iegūst ziedu medu, no otrā
– izsvīdumu medu, bet no trešā – lapu medu. Ziedu medu bites iegūst no saldā
ziedu nektāra, ko tās iesūc guzā, kur nektārs sajaucas ar to organismā
saražotajiem sekrētiem, pēc tam daudzas reizes pa pilienam izlaiž no guzas un
atkal ar snuķīti iesūc atpakaļ. Šajā procesā nektārs no saharozes pārvēršas
fruktozē un glikozē, kā arī tiek bagātināts ar bišu guzā esošajiem vitamīniem,
fermentiem un bioloģiski aktīvajām vielām. Pēc tam tās medu salej šūnās un
aizvāko, lai tas nogatavinātos (tas var prasīt no vairākām dienām līdz pāris
nedēļām). Izsvīduma medus iegūts no medusrasas – izsvīduma, kas parādās uz augu
lapām, ja ir bijušas lielas temperatūras svārstības starp dienu un nakti, kā
arī izsvīduma saldo šķidrumu bites ievāc no priežu un egļu skujām. Lapu medu
bites iegūst no laputu izdalījumiem, ko tās atstāj uz lapām. Laputis dzīvo lapu
apakšā, barojas ar to saldo sulu, bet tām vajadzīgas galvenokārt olbaltumvielas
un tikai nedaudz cukura, tādēļ atlikušais cukurs tiek izvadīts no organisma un
tas nopil uz zemāk esošajām lapām, no kurām šo saldvielu savāc bites.
Saldvielas apstrāde izsvīduma un lapu medus gadījumā notiek tāpat kā aprakstā
pie ziedu medus. Izsvīdumu un lapu medus skaitās vērtīgāks un arī dārgāks par
ziedu medu, jo tas satur vairāk minerālvielu un olbaltumvielu.
Medus skābuma rādītājs ir
salīdzinoši neliels, tādēļ tas, līdzīgi kā fruktoze, kļavu sīrups, brūno rīsu
sīrups, kviešu iesala sīrups, cukurniedru sīrups un Turbinado cukurs (gandrīz
tas pats, kas Demeraras cukurs, ir vēlamāks par rafinēto (balto) cukuru un
gaiši brūno kristālisko cukuru. Vienīgi jāatceras, ka medu nav ieteicams
karsēt vai pievienot karstiem dzērieniem, jo virs 40 grādiem pēc Celsija medus
zaudē ārstnieciskās īpašības, un to jāuzglabā noslēgtā traukā, pretējā gadījumā tas uzņems mitrumu no apkārtējās vides un var sākt bojāties. Tāpat jāuzmanās cilvēkiem, kuriem novēro
alerģiskas reakcijas no ziedputekšņiem. Piesardzības labad ieteicamāks ir
gaišais medus, jo biežāk alerģijas rodas no tumšā (griķu, viršu) medus.
Ja izvēlaties medu, tad vislabāk
to pirkt no uzticamiem biškopjiem, jo, diemžēl, ir arī tādi, kas lielāku
ienākumu dēļ ir gatavi medus iegūšanas procesu pasteidzināt jebkādiem
līdzekļiem – barot bites ar cukursīrupu, izņemt nenogatavinātu medu, to karsēt,
pievienot vairāk ūdeni nekā vēlams utt. Labas kvalitātes medus ar laiku kristalizējas,
kurpretim pārkarsēts medus nekristalizēsies. Uz pārkarsēta medus virsmas
parasti ir redzams tāds kā putu aplis, bet medus noslāņošanās liecina par
atšķirīgu medu samaisījumu.
Veikalos ir pieejams arī tāds „brīnums”
kā mākslīgais medus, kuram ar medu būtībā nav nekādas saistības, jo tas
pagatavots no cukura, ūdens, pienskābes, citronskābes un vīnskābes, kā arī
medus esences vai aromātvielas. Šāds medus satur tikai saharozi, glikozi un
fruktozi, bet nekādu vitamīnu vai citu vērtīgu vielu tajā nav un skābuma
rādītājs mākslīgajam medum ir tāds pats kā baltajam cukuram
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru