svētdiena, 2012. gada 29. aprīlis

Laiks bietēm

Bietes ir vieni no tiem dārzeņiem, kurus vajadzētu diezgan bieži iekļaut savā ēdienkartē. Piesardzībā jāievēro tikai diabēta slimniekiem, jo biete satur vairāk cukura nekā daudzi citi dārzeņi. Tāpat uzmanīgiem, ēdot svaigas bietes vai dzerot svaigu biešu sulu, jābūt tiem, kuriem ir kādas akūtas problēmas ar kuņģi, jo biete ir diezgan "asa" pēc savas iedarbības. Pat tiem, kas nekad agrāk nav eksperimentējuši ar svaigu bieti dažādās receptēs, es ieteiku pamēģināt, jo no šī dārzeņa patiešām var pagatavot ļoti daudz garšīgu ēdienu. Atcerēsimies arī to, ka biete pēc skābju-sārmu indeksa, kā jau lielākā daļa dārzeņu, ir sārmaina. Tā satur ļoti daudz vērtīgu uzturvielu, enzīmu, arī taukus, ogļhidrātus, vitamīnus (B grupas, C un PP) un pektīnu (tā ir lieliska saistviela toksīniem, kas tādejādi tiek izvadīti no organisma). Bietes satur arī daudz dzelzs, magniju un jodu (magnijs normalizē asinsspiedienu, bet jods noder aterosklerozes profilaksei), kā arī folijskābi. Vēl bietēs ir sastopamas tādas unikālas vielas kā betaīns un betanīns, kas šķeļ taukus un cīnās pret audzēju šūnām (ja tādas ir). Anēmijas (mazasinības) slimniekiem svaigas bietes un to sula ir viens no pirmajiem līdzekļiem, ko iesaka tieši no dārzeņu klāsta, jo tās veicina asinsradi. Vēl vērtīgākas par pašām bietēm ir to lapas. Tā kā, ja jums ir iespēja iegādāties bietes tieši no zemniekiem vai arī audzējat tās paši, nekādā gadījumā nemetiet laukā lapas - tās var pievienot zupai, salātiem, spiest sulu, blendēt zaļajos kokteiļos utt.

Es bietes cenšos ēst vismaz katru otro dienu, dažkārt pat sanāk vairākas reizes dienā. Lai neapniktu ēst tikai tradicionālos biešu salātiņus ar ķiplokiem vai biešu zupu vecmammas izpildījumā, piedāvāju dažas no manām iecienītākajām biešu ēdienu receptēm - veģetāro biešu zupu ar ķimenēm un lociņiem, biešu sautējumu, biešu salātus ar valriekstiem un biešu-burkānu-seleriju salātus ar pesto. Vispirms pāris piezīmes par zupu. Ir svarīgi, lai mēs no saviem virtuves skapīšiem un atvilknēm izmestu tradicionālos buljona kubiņus, jo tie satur pārāk daudz kaitīgo E-vielu, kas mūsu organismam ir vajadzīgas vismazāk. Alternatīva ir - vai nu pašiem vārīt dārzeņu buljonu, vai arī izvēlēties ekoloģiskos dārzeņu kubiņus, kuriem nav pievienotas šīs nevēlamās E-vielas. Šādi kubiņi ir redzēti gan Rimi, gan plašākā klāstā pieejami ekoveikalos (maksā no 1,20 - 2,00 Ls). Tie var ietaupīt laiku, ja nav vēlēšanās vārīt dārzeņu buljonu pašiem.


Biešu zupa ar ķimenēm.

Sastāvdaļas:
3-4 vidēja lieluma bietes
apmēram 100 g selerijas saknes
2-3 burkāni
3-4 kartupeļi
2-3 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
kārtīgs saišķis lociņu
2 -3 ēdamkarotes ķimeņu (garšas variācijām var pievienot arī 1 ēdamkarotei Romiešu ķimeņu jeb kumina)
2 tējkarotes sāls
1 tējkarote maltu piparu
1 ēdamkarote raudenes
4 lauru lapas
1 tējkarote kajēnas piparu (ja vēlas pikantāku garšu)
saišķītis sagrieztu diļļu
1 ekoloģiskais buljona kubiņš
1,5 - 2 litri ūdens
2-3 ēdamkarotes eļļa

Pagatavošana:
Uzkarsē katlu un ielej 2 -3 ēdamkarotes eļļas. Kamēr eļļa uzkarst, sasmalcina sīpolus un ķiplokus, ieber katlā, pievieno ķimenes un sautē līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Tikmēr sarīvē burkānus, bietes un seleriju, nomizo un sagriež kartupeļus mazos gabaliņos, ieber katlā, samaisa ar sīpoliem, pievieno garšvielas - sāli, raudeni, pusi no dillēm, kajēnas piparus, nedaudz pasautē. Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz eļļas. Pievieno ūdeni, buljona kubiņu, lauru lapas un uzvāra. Samazina liesmu vai karstumu (elektriskajām virsmām) un turpina vārīt uz lēnas uguns līdz kartupeļi mīksti. Bietēm un burkāniem būtu vēlams palikt nedaudz kraukšķīgiem. Kad zupa gatava, piegriež atlikušo daļu diļļu un saisķīti zaļo loku, pievieno maltos piparus, lej uz šķīvja. Ja vēlas var peivienot vienu ēdamkaroti krējuma (vismaz man šķiet, ka skābais krējums šo zupu padara vēl garšīgāku).



Sautētas bietes

Sastāvdaļas:
3-4 nomizotas un sarīvētas bietes
50 ml eļļas
2 ķiploki
2 sīpoli
2 ēdamkarotes tomātu pastas
1 ēdamkarote brūnā cukura vai 1-2 pilieni stēvijas (vai attiecīgs daudzums stēvijas pulvera)
liels saišķis pētersīļu
1 ēdamkarote ābolu etiķa
sāls, pipari pēc garšas

Visas sastāvdaļas liek vai nu katlā vai sautējamā pannā un sautē līdz bietes ir mīkstas.



Biešu salāti ar pesto

Sastāvdaļas:
2 rīvētas bietes
1 rīvēts burkāns
neliels gabals rīvētas selerijas
1 saišķis zaļo lociņu
2 saulē kaltēti tomāti eļļā
2 ēdamkarotes sezama sēklu
2 ēdamkarotes pesto
1/2 citrona sula
2-3 ēdamkarotes nerafinētas rapšu vai olīvu eļļas
sāls un pipari pēc garšas

Visas sastāvdaļas sajauc kopā, ļauj ievilkties apmēram 30 minūtes. Ļoti garšīgi kopā ar garšvielās un tomātu pastā pagatavotu soju, bet noteikti arī citās kombinācijās - piemēram, ar tvaicētiem dārzeņiem - šie salāti garšotu lieliski!


Biešu slāti ar valriekstiem

Sastāvdaļas:

2 rīvētas vai smalkās šķēlītēst sagrieztas bietes
sauja lobītu valriekstu
1 tējkarote mārrutku
2 ēdamkarotes auksti spiestas olīveļļas
1 ēdamkarotee pesto
sāls un malti pipari pēc garšas, zaļumi - rotāšanai un papildu vitamīniem

Visas sastāvdaļas sajauc kopā un ļauj ievilkties apmēram 30 minūtes.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru