otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

Tvaicēti dārzeņi ar mango salsu

Kādu dienu, kad - Mārtiņu Rītiņu pārfrazējot - mājās nekā nebija, atvēru ledusskapi, izņēmu mango, baziliku un piparmētras, lai pagatavotu mango salsu. Kaut arī produktu savienojamības tabulā ir norādīts, ka augļi ir ēdami atsevišķi no citu produktu kategorijas, šad un tad nelielas atkāpes neko ļaunu nenodara, ja vien nesakombinē patiešām tādus produktus, kuri izraisa rūgšanu (piemēram - gaļa ar saldajiem augļiem) un kuru sagremošanai nav vajadzīgi ļoti atšķirīgs laika sprīdis. Dalītajā uzturā mēdz būt arī daži izņēmumi, piemēram - olbaltumvielas ir pieļaujams kombinēt ar skābajiem augļiem, teiksim, bērnības garša - piens ar zemenēm vai mellenēm (tikai bez cukura; alternatīvai - pāris pilieni stēvijas nenāks par sliktu), jo skābie augļi piena produktiem palīdz sarecēt līdz ar to kuņģim būs mazāk darba.
Šajā receptē mango salsu liku kā piedevu tvaicētiem dārzeņiem, kuri organismā sadalās salīdzinoši ātri, tādēļ augļos esošais cukurs nekādu nopietno rūgšanas procesu neuzsāks.

Es izvēlējos bietes, kāļus un burkānus, taču domāju, ka ļoti labi saderētu arī ar jaunajiem kartupelīšiem, kas tvaicēti ar visu mizu. Lai maltītei būtu vairāk svaiguma, klāt var piekost svaigu gurķīti, papriku vai tomātu.

Lai pagatavotu mango salsu vajag:

1 nelielu mango, kādu pussauju bazilika lapas un apmēram 10 svaigu piparmētru lapas, vienu ceturtdaļu līdz pusi svaiga čili (ja liksiet ar visām sēklām, būs daudz pikantāks), 1 ēdamkaroti citrona vai laima sulas, 6 pilienus stēvijas (vai ēdamkaroti brūno rīsu/kļavu/agaves sīrupa) un sāli, piparus pēc garšas. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru