piektdiena, 2012. gada 13. aprīlis

Pica ar diedzētu graudu mīklas pamatni

Ja vēl neesat iepazinušies ar vienu no iepriekšējiem ierakstiem par alternatīvu rafinētajiem miltiem, tad rekomendēju to izdarīt, jo šeit neatkārtošu to, kāpēc diedzētu graudu milti/mīkla ir labāka par ''parastajiem'' miltiem. Recepte ir vienkāršāka par vienkāršu un rezultāts, manuprāt, ļoti garšīgs un pavisam noteikti - veselīgāks nekā tradicionālā raudzētā picas mīkla no rafinētajiem kviešu miltiem.

Sastāvdaļas: 
apmēram viena glāze izdiedzētu un izmērcētu kviešu (vai jebkuru citu diedzētu) graudu
1 ola
2-3 ēdamkarotes griķu miltu
garšvielas pēc saviem ieskatiem (mīklai es izmantoju jūras sāli, melnos maltos piparus un kalnumētru, bet dārzeņiem pa virsu - raudeni un svaigu baziliku)
dārzeņus pēc savas izvēles
2 ēdamkarotes tomātu pastas
pusglāzi rīvēta siera (šis arī individuāli, atkarībā no tā, cik daudz siera uz picas jums patīk; labāk izvēlēties kazas sieru, kas nav tik "skābs" kā govs piens)
garšaugu eļļa apslacīšanai

Pagatavošana:
Izmērcētos kviešu graudus blendē līdz putriņas konsistencei, pievieno sāli un piparus (man personīgi vienmēr paticis mīklai pielikt klāt kādu kaltētu zaļumu - kalnumētru, raudeni, baziliku utt.), vienu olu, visu samaisa. Ja ir labs blenderis, tad graudus droši vien var sablendēt, tiem nepievienojot ūdeni, kas atvieglo blendēšanas procesu. Mans blenderis nav tāds "zvērs," - tādēļ pieleju kādas 3-4 ēdamkarotes ūdens un tikai tad blendēju.

Ja masa ir pašķidra, tad vēlams pievienot miltus no olbaltumvielu grupas. Iespējamie varianti - zirņu milti, sojas milti, griķu milti, ķirbju milti (un noteikti vēl daudzi varianti). Es izmantoju griķu miltus. Mīkla vienalga būs vairāk lejama un smērējama nekā izrullējama, tādēļ es pat necentos panākt biezu konsistenci. Mīklu uzlēju uz pannas, izsmērēju plānākā un vienmērīgākā kārtiņā un ieliku uzkarsētā cepeškrāsnī uz 8 minūtēm, lai no tās izvaikotu liekais šķidrums. Pēc tam ņem laukā pannu, pārsmērē mīklu ar tomātu pastu, uzkaisa sarīvētu sieru, sagriež dārzeņus un uzklāj uz pamatnes, pārkaisa ar izvēlētajām garšvielām un zaļumiem, pārslaka ar garšaugu eļļu un liek cepties līdz gatava.

Tā kā man ir konvekcijas krāsniņa, viss pagatavojas ātrāk (apmēram 8-9 minūtes), bet man šķiet, ka parastajā cepeškrāsnī picas izcepšana varētu prasīt ilgāku laiku. Ieteicams izvēlēties tik ilgu cepšanas laiku, lai dārzeņi būtu pusmīksti un vēl nedaudz kraukšķīgi. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns jāļauj nedaudz atdzist, jo pamatne ir diezgan trausla un var sadrupt.

Izdzerot glāzi burkānu - zaļumu (spinātu, gurķu, brokoļu, pavasara ne-Zāļu utt.) sulu 10 minūtes pirms maltītes, jūs nodorošināsiet enzīmus šai gardajai picai, kas termiskas apstrādes rezultātā diemžēl būs zaudējusi daļu vitamīnu un enzīmu. Tai pat laikā tā jūs nodrošinās ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un minerālvielām.



2 komentāri: