trešdiena, 2012. gada 11. aprīlis

Garšas pastiprinātāju vilinājums

Šodienas "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" lasāms ļoti noderīgs raksts (autore Guna Puisāne) par garšas pastiprinātājiem, ko šodien pievieno teju vai katram ēdienam ne tikai iepakojumos, bet arī sabiedriskās ēdināšanas iestādēs. Kaut vai paskatoties uz tik vienkāršu produktu kā veikalos nopērkamajiem iepakotajiem salātiņiem - vismaz viena trešdaļa sastāvdaļu ir garšas pastiprinātāji, stabilizētāji, aromatizētāji, krāsvielas, par konditorejas izstrādājumiem nemaz nerunājot...
Var jau atmest ar roku - sak, kas man no tā. Tomēr... veselības speciālisti atzīst, ka šīs piedevas, kaut arī atļautas ES, nebūt nav veselīgas, pat vēl vairāk - ilgstoši lietojot tās nodara nopietnu kaitējumu veselībai.
Lūk, šis tas no raksta, kas, manuprāt, ir jāzina ikvienam patērētājam.

* Glutamīnskābe (E620) un gualīnskābe (E629) un to sāļi ir visbiežāk izmantotie garšas pastiprinātāji. Šīs vielas nepieciešamas, lai padarītu izteiktāku vai piešķirtu garšu produktam, kas to zaudējis rūpnieciskās apstrādes rezultātā vai arī, lai nomāktu kādu nepatīkamu piegaršu, kas radusies uzglabāšanas laikā. Glutamīnskābe ir sintētisks ekvivalents cilvēka organisma mītošajai dabīgajai aminoskābei ar šādu nosaukumu. Sintētisko elementu iegūst no baktērijām un pati par sevi tā nav kaitīga, taču kombinācijā ar mononātrija glutamātu vai citiem sāļiem tā pārkairina garšas kārpiņas un nelabvēlīgi ietekmē centrālo nervu sistēmu, radot pat neirozes, tālāk ietekmējot imūnsistēmu. Glutamāti bojā aknu šūnas, palielina muskuļu, locītavu un cīpslu sāpes, veicina arteosklerozes veidošanos.

* Visvairāk pētītā pārtikas piedeva mononātrija glutamāts (E621) tiek pievienots doktora desām, cīsiņiem, čipsiem, garšvielu maisījumiem, buljonu kubiņiem, gatavajiem ēdieniem burciņās un sausajās zupās. Šī viela var izraisīt alerģisku reakciju - galvassāpes, reiboni, sliktu dūšu, kuņģa dedzināšanu. Glutamāti nogulsnējas šūnās un turpina tās ietekmēt ķīmisku reakciju rezultātā. Glutamāti veicina saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām. Mononātrija glutamāts rada arī aptaukošanos, no kuras grūti atbrīvoties, jo tauki izgulsnējas nepareizi un izmaina vielmaiņu. Šo vielu dēļ palielinās audu nejūtība pret insulīnu, kas kādā brīdī var novest pie saslimšanas ar cukura diabētu.

* Garšas pastiprinātāji var pārkairināt garšas receptorus un cilvēks vairs nespēj rast sāta sajūtu.

* Lai pārtikas produkts būtu lēts un garšīgs, ražotāji samazina izmaksas, dabisku izejvielu vietā izmantojot sintētiskās pārtikas piedevas (arī garšas pastiprinātājus)

* Klīniskais imunologs Kārlis Līcītis par pārtikas ražotājiem saka šādi: "Pārtikas ražotāji patiesībā ir noziedznieki. Domājot par biznesu, lēnām mūs indē. Viņi uzskata - ja nav pierādīts, kā konkrētā pārtikas piedeva ietekmē cilvēka veselību, tad tā automāiski tiek uztverta kā atļauta un to var lietot. Taču atļauts nenozīmē, ka tā nav kaitīga".

* Garšīgs ēdiens var izraisīt psiholoģisku atkarību un tiklīdz cilvēks ierauga garšīgo produktu veikalā vai restorānā tā grib to iegādāties, mutē saskrien siekalas.

* Diētas ārste Laila Meija iesaka maltītes gatavot pašiem mājās un ēdienam nepievienot gatavos garšvielu maisījumus, kas paredzēti, piemēram, gaļai un zivīm, jo tajos bieži vien ir glutamāti un daudz sāls.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru