ceturtdiena, 2012. gada 26. aprīlis

PIENS

Jau labu laiciņu domāju, ka beidzot vajadzētu uzrakstīt par pienu, jo tam skābju-sārmu līdzsvara diētā ir ierādīta ļoti īpaša loma. Neiepriecināšu tos, kuri bez piena nevar iedomāties savu ikdienu, jo diemžēl vai par laimi (par to spriediet paši) svaigu govs pienu šīs diētas piekritēji mēģina lietot pavisam maz vai arī nemaz. Argumenti ir dažādi un es centīšos tos izklāstīt pēc iespējas kodolīgāk, taču no sākuma - kas ir piens?

Piens ir šķidrums, kas iegūts no zīdītāju piena dziedzeriem un tas ir paredzēts kā jaundzimušo barība, kamēr organisms sagatavojas cita veida barības uzņemšanai un sagremošanai. Jo īpaši pirmpiens un sākotnējā perioda piens satur daudz antivielu, ko saražojis mātes organisms, lai pasargātu mazuli no slimībām. Piens būtībā ir ūdens, kurā "peld" piesātināto tauku lodītes; tas ir arī bagāts ar kalciju, olbaltumvielām un C vitamīnu. Cilvēks ir vienīgais zīdītājs, kurš turpina lietot citu dzīvnieku arī pēc zīdaiņa vecuma.

Vislielākie iebildumi tiek vērsti tieši pret govs pienu un vēl jo vairāk pret to, kas nopērkams apstrādāts un iepakots. Paku pieni mēdz būt homogenizēti - to dabīgā struktūra ir ''salauzta'' un tas ir padarīts viendabīgs, tādēļ tas nenoslāņojas. Vājpiena produkti ir vēl neveselīgāki par pilnpiena produktiem. Piens satur A vitamīnu, kas ir taukos šķīstošs vitamīns, bet vājpienā A vitamīna daudzums, kas nepieciešams piena olbaltumvielu asimilācijai, ir būtiski samazināts. Līdz ar to A vitamīns tiek iegūts no rezervēm, kas atrodas aknās. Turklāt nereti vājpienam tiek piejaukts piena pulveris, kas ir iegūts termiskā procesā, tādējādi tas padarīts vēl ''skābāks''.
Svaigu govs pienu cilvēka organismam ir grūti sagremot, šodien aizvien izplatītāka parādība ir piena cukura jeb laktozes nepanesamība. Produktu skābuma un sārmainības tabulā varam redzēt, ka piens ir "skābs" produkts un kā jau ar visu skābo - lai to izmēztu no organisma, mums vajag minerālvielas (tai skaitā arī kalciju), kuras, ja netiek uzņemtas ar augiem/dārzeņiem, tiek paņemtas no mūsu kauliem, nagiem, zobiem, matiem utt. Līdz ar to pH diētas pārstāvji uzskata, ka mīts par piena produktu nenovērtējamo nozīmi cilvēka uzturā, ir diezgan bīstams. Jo patiesībā tas noved tikai un vienīgi pie kalcija deficīta, kas izpaužās bojātos zobos, trauslos nagos, matu pastiprinātā izkrišanā vai bojātā stāvoklī, osteoporozē. Tas nenozīmē, ka mums, atsakoties no piena, ir drudžaini jāķeras pie uztura bagātinātajiem un plaši reklamētajiem farmakoloģiskajiem līdzekļiem. Kalciju satur visi dārzeņi, lapu salāti un - jo tumšāk zaļi tie ir, jo vairāk tajos kalcija un arī dzelzs. Ja kaut kādu iemeslu dēļ kalcijs vai jebkuras citas minerālvielas (kālijs, magnijs, dzelzs utt.) organismam pietrūkst, kaut arī ēdat veselīgu pārtiku, problēma varētu būt zarnu traktā, kas ir pārklāts ar dažādiem atkritumiem, ka nav spējīgs nedz sintezēt vitamīnus, nedz uzsūkt barības vielas. Piens, siers, krējums utt., starp citu, ir viens no šādiem kaitniekiem, jo tie organismā rada gļotas un piena tauki izgulsnējas gan gar kuņģa, gan zarnu trakta sieniņām, padarot šo veselībai tik svarīgo orgānu darbību diezgan apgrūtinošu.
Otrs mīts saistībā ar pienu (un arī gaļu, ja kas...) ir tāds, ka tas it kā nepieciešams bērniem, jo veicina augšanu savu vērtīgo olbaltumvielu dēļ. Nenoliedzami - govs piens satur daudz olbaltumvielu; vienā glāzē to ir apmēram 7 grami. Taču, ja bērniem augšanu un attīstību noteiktu olbaltumvielu daudzums, kā izskaidrot to, ka mātes pienā olbaltumvielu ir vismaz trīs reizes mazāk: 1,1g uz 100 g piena. Bērns visintensīvāk aug un attīstās tieši pirmā gada laikā, kad lielākoties tiek barots ar mātes pienu... pH diētas praktizētāji (un pie tā nonāk arī aizvien vairāk dietologu) uzskata, ka olbaltumvielu nozīmē ikdienas uzturā ir ne tikai pārspīlēta, bet rietumos tie tiek patērēti pārāk lielos apjomos un tas noved pie daudzām slimībām.

Govs pienam ir ļoti garšīgas un veselīgas alternatīvas -jau pieminētais kazas piens, aitas piens (to gan neesmu redzējusi pārdošanā mūsu veikalos), sojas piens (vēlams - nesaldinātais), rīsu piens, mandeļu piens, kaņepju piens. Turklāt no kazas piena gatavo tieši tādus pašus produktus kā no govs piena - biezpienu, krējumu, svaigo sieru, cieto sieru, saldo krējumu, jogurtu (te piebildīšu, ka lieliskus produktus var nopirkt kazas piena produktu stendiņā Rīgas Centrāltirgū dārzeņu paviljonā) līdz ar to nemaz nav jāatsakās no daudziem ēdieniem, vienkārši jāaizvieto skābākie ar mazāk skābiem vai sārmainiem.

3 komentāri:

  1. Kazas pienam ir atšķirīgs olbaltumvielu saturs no govs piena - vai tas to padara par labāku alternatīvu govs pienam? Jo piens paliek piens vienalga...

    AtbildētDzēst
  2. Kazas piens nesatur kazeīnu, ko savukārt satur govs piens un ko cilvēka organismam ir grūti sagremot. Tāpat cilvēkiem pasaulē aizvien biežāk parādās alerģija pret laktozi - piena cukuru. Pēc savas uzbūves kazas piens ir vistuvākais mātes pienam līdz ar to, ja ir tāda iespēja, labāk izvēlēties kazas pienu.

    AtbildētDzēst
  3. Nop, jādzer ir kefīrs. Pienu dzer tikai mīkstie. ;)

    AtbildētDzēst