trešdiena, 2012. gada 11. aprīlis

Indiešu siera saldumi jeb šandēša

Tie, kas mani pazīst, zina, ka viena no manām "vājībām" ir indiešu [veģetārā] virtuve. Un izrādās, ka tā ir diezgan saderīga ar dalīto uzturu. Tiesa gan, tajā tiek izmantots, manuprāt, par daudz cukura, taču, zinot alternatīvas, es izmantoju kaut ko veselīgāku par balto cukuru - daļēji stēviju, daļēji agaves sīrupu un/vai medu.
Bet tagad - pie receptes. Lai pagatavotu vienu kārtīgu šķīvi ar indiešu sātīgajiem saldumiem, jums būs nepieciešami 3 litri piena, 3- 4 ēdamkarotes agaves sīrupa vai medus, daži pilieni stēvijas (es vēl neesmu izmēģinājusi stēvijas pulveri, taču to noteikti arī var likt, ja esat iegādājušies stēviju šādā agregātstāvoklī), 1 tējkarote rīvēta muskatrieksta, 1 tējkarote vaniļas cukura, 2 tējkarotes kardamona pulvera un dažas ēdamkarotes (iespējams, ka 2-3) citronskābes.
Procesu sāk ar piena uzvārīšanu katlā (no piena paredzēts iegūt panīru - kaut ko līdzīgu mūsu biezpienam). Jau laicīgi sagatavojiet kādu trauku, kurā nokāsīsiet sarecējušo piena olbaltumvielu - visu būs jākāš cauri marlei. Es marli iesienu palielā katlā un gatavo šķidrumu leju marlē - olbaltumviela paliks marlē, bet sūkalas - katlā (sūkalas ir lielisks un veselīgs padzēriens un arī kosmētiskais līdzeklis - sejas ādai, matiem utt.). Tātad - kolīdz piens sāk cilāties un nāk uz augšu, pielieciet 2 ēdamkarotes citronskābes (var arī citronu sulu, bet vajadzēs izspiest apmēram 3 citronus). Pienam vajadzētu sarecēt un šķidrumam (sūkalām) kļūt dzidrākām un zaļganām. Ja šķidrums vēl izskatās pienains, pielieciet vēl vienu ēdamkaroti citronskābes un samaisiet. Ja olbaltumviela sarec un nogulsnējas šķidruma virspusē un šķidrums ir pietiekami dzidrs un zaļgans, ilgāk to nekarsējiet, bet izkāsiet caur marli. Pēc tam saņemiet marles galus un palieciet olbaltumvielu skaloties zem aukstas ūdens strūklas (apmēram 1 minūti). Tā noskalos lieko skābumu un panīrs būs patīkami saldens. Pēc tam iesieniet atpakaļ katlā, lai iztecētu viss liekais šķidrums. Kad masa padzisusi un šķidrums vairs nepil, ielieciet iegūto panīru bļodā un kārtīgi samīciet. Pēc tam pusi no masas lieciet uzkarsētā pannā (uz vismazākās liesmas), pievienojiet garšvielas - vaniļas cukuru, kardamonu, muskatriekstu un maisiet masu līdz tā paliek nedaudz staipīga un no tās iztvaiko atlikušais liekais šķidrums. Masu nevajadzētu karsēt ilgāk par 5 minūtēm. Pēc tam lieciet to klāt neapstrādātajai masai un pievienojiet saldinātājus. Varat pagaršot, vai saldums ir pietiekams (tas ir gaumes jautājums, cik saldu masu vēlaties). Ja vēlaties vēl saldāku, varat pievienot vēl stēviju, medu, agaves sīrupu vai pēc jūsu ieskatiem izvēlēto DABĪGO saldinātāju. Pēc tam ņemiet piciņu masas un saveliet no tās bumbiņu.


Bumbiņu apviļājiet kokosriekstu skaidiņās. Ja vēlaties pirms bumbiņas apviļāšanas tai pa vidu varat ielikt arī citronūdenī izmērcētu mandeli vai kādu citu riekstu.


To pašu izdariet ar atlikušo masu un jūsu gardais indiešu deserts ir gatavs pasniegšanai. Gan pēc Ajūrvēdas, gan dalītā uztura principiem saldo ēdienu (ja vēlaties to apvienot kopā ar pamatmaltīti) būtu ieteicams nesteidzīgi apēst pirmo, jo cukurs (saldinātājs) organismā sadalās ātri, taču, ja tam ir jāgaida uz kādu "smagāku" barību, tas sāks visu apēsto raudzēt un fermentēt, kā rezultātā būs nepatīkamas sajūtas un vēdera pūšanās, nemaz nerunājot par nevēlamajiem ķīmiskajiem procesiem, kas rodas no rūgšanas.
Lai jūs nebiedē šķietami ķēpīgais pasākums ar panīra iegūšanu - kopā šī garduma pagatavošanai vajadzīga vien pusstunda, kas nemaz nav tik daudz. Turklāt rezultāts ir tā vērts.



Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Mmmm.. šo nudien iesaku! Biju klāt, kad Zelma gatavoja. Pirms tam man šķita, ka tas ir pārāk sarežģīti un laikietilpīgi, bet vērojot kā Zelma to pagatavo - TIK ĀTRI! Un vēl kāds ir rezultāts! Ak, iemīlēsiet šo virtuvi. Tiesa, es jau nezinu, kā šie saldumi garšotu ar visu vajadzīgo devu cukura. Bet šādi, kad tie ir viegli saldeni - mmmm... :)

    AtbildētDzēst
  2. Daudzi indiešu virtuves cienītāji ir rekomendējuši panīru pagatavot ar paniņām, kuras izmanto citrona vietā. Sanākot ļoti labi, pati gan vēl tikai mēģināšu to darīt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Esmu mēģinājusi ar citrona sulu, citronskābi, paniņām un sūkalām. Jāsaka, ka rezultātā izmaiņas neesmu manījusi, jo skalošanas laikā tiek noskalota skābā garša un man šķiet, ka nav nekādas starpības :)

      Dzēst