sestdiena, 2012. gada 10. marts

Augļi


Kombinētājā diētā augļus iedala 4 kategorijās: saldie, pussaldie, skābie un melone/arbūzs. Augļi ir lielisks organisma attīrītājs, enerģijas un vitamīnu avots. Augļus var savstarpēji kombinēt (izņemot arbūzus un melones), taču tos nav ieteicams ēst kopā ar citiem produktu veidiem, jo īpaši gaļu, zivīm, graudaugiem, jo augļi satur salīdzinoši daudz cukura, kura dēļ iepriekšminētie, lēni sagremojamie produkti sāks rūgt un radīs virkni nepatīkamu sajūtu un indīgu vielu.

Arbūzus un melones – lai arī kādas šķirnes – vienmēr ēd atsevišķā maltītē, nejaucot kopā ar citiem produktiem. Tā kā šiem augļiem ir ļoti maz šķiedrvielu, salīdzinoši daudz cukura (apmēram 16%), tās organismā ātri sadalās. Ja šos augļus ēd kopā ar citiem produktiem, melones sadalīsies kuņģī pirmās un ''gaidīs'' uz visiem pārējiem. Melonē esošais cukurs uzsāks rūgšanas procesu un rezultātā šāda kombinācija novedīs vienīgi pie uzpūsta vēdera un gāzēm. Ja meloni vai arbūzu ēdam vienu pašu, tad tas ātri sagremojas, zarnu trakts uzsūc visus vitamīnus un minerālvielas. Tādēļ, ja plānojat kopā ar citiem ēdieniem pasniegt meloni, ēdiet to kā pirmo ēdienu un jau pēc 15-20 minūtēm varat ķerties pie nākamā ēdiena un izvairīties no rūgšanas procesa.

Saldie augļi parasti ir salīdzinoši blīvi un miltaini, jo tie satur daudz cietes. Saldos augļus var kombinēt ar pussaldajiem augļiem, kas ir sulīgāki par saldajiem un satur vidēji daudz cietes, un tiem ir saldena garša. Pussaldos augļus var kombinēt arī ar skābajiem augļiem/ogām, kas ir vissulīgākie un satur daudz mazāk cukura. Šī iemesla dēļ skābos augļus var kombinēt ar koncentrētajām olbaltumvielām (riekstiem, sieru, sēklām, jogurtu utt.) Tālāk ir uzskaitīti visbiežāk lietotie augļi/ogas, taču, manuprāt, nav grūti iemācīties veidot to kombinācijas, vadoties pēc miltainuma/sulīguma un salduma/skābuma pakāpes. Vienīgais, kas jāpatur prātā – pavisam saldos un pavisam skābos augļus un ogas nav vēlams apvienot vienā maltītē.

Saldie augļi/ogas: banāni, dateles, vīģes, hurma, visi kaltētie (žāvētie) augļi, žāvētas plūmes, saldās vīnogas.

Pussaldie augļi/ogas: saldie ķirši, saldie āboli, saldās ogas, aprikozes, papajas, bumbieri, mango, saldie persiki, saldās plūmes, kivi.

Skābie augļi/ogas: citrusaugļi, ananass, granātābols, skābās vīnogas, dzērvenes, skābie persiki un plūmes, skābie āboli, skābie ķirši, zemenes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru