sestdiena, 2012. gada 10. marts

Tauki

Tauki organismā sadalās glicerīnā un taukvielās, kas tālāk uzsūcas limfā un asinīs un veido jaunus taukus ar konkrētām funkcijām. Taukvielas tiek iedalītas piesātinātajās un nepiesātinātajās. Tauki organismam nepieciešami gan kā enerģijas avots, gan taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E, K) uzņemšanai (piemēram, šī iemesla dēļ parasti burkānu un arī citām svaigi spiestām dārzeņu sulām pievieno nedaudz eļļas), gan nodrošina siltumizolāciju. Gandrīz visi produkti satur taukus; no dzīvnieku izcelsmes produktiem ar taukiem visbagātākā ir cūkgaļa un pīles gaļa, bet no augu valsts produktiem – rieksti, sēklas, avokado, olīvas. 

Piesātinātās taukskābes atrodas galvenokārt dzīvnieku izcelsmes produktos un tās paaugstina holesterīna līmeni asinīs, tādēļ to uzņemšanas daudzumu ieteicams pēc iespējas samazināt. No augu valsts produktiem piesātinātās taukskābes satur arī kokosriekstu un palmu eļļa. Augu izcelsmes piesātinātās taukskābes atšķirībā no dzīvnieku izcelsmes piesātinātajām taukskābēm organismā neveido kaitīgo holesterīnu.

Rūpnieciski ražoti produkti un jo īpaši margarīns bieži vien satur kaitīgās transtaukskābes (eļļa tiek hidrogenizēta, resp. speciālā apstrādes procesā ķīmiskajai ķēdei tiek pievienots ūdeņraža atoms), kuras pievieno produktiem, lai tos varētu ilgāk uzglabāt, taču tās ar laiku izraisa sirds slimības un aptaukošanos, veicina vēža veidošanos, pārvērš „labo” holesterīnu „sliktajā.” Visaugstākais transtaukskābju saturs ir kūkās, tortēs, cepumos, čipsos, ātrās ēdināšanas produktos, rafinētā saulespuķu, rapšu eļļā un vairākkārt izmantotā eļļā (piemēram, fritētiem produktiem), gaļas subproduktos un jo īpaši margarīnā. 

Nepiesātinātās taukskābes organismā ir ļoti aktīvas un atbrīvo to no sliktā holesterīna, veicina tauku maiņu. Nepiesātinātās taukskābes iedalās mononepiesātinātajās taukskābēs (šīs organismam ir mazāk būtiskas) un polinepiesātinātās taukskābes (tās ir neaizstājamās taukskābes – omega 3 un omega 6, nodrošina pareizu smadzeņu un nervu šūnu attīstību, tādēļ visvairāk nepieciešamas tieši bērnībā, kad veidojas mazuļa domāšanas un loģiskās spriešanas spēja). Tomēr omega 3 un 6 ir jāatrodas zināmā savstarpējā līdzsvarā un tās nav ieteicams lietot pārāk lielās devās. Visvairāk mononepiesātināto taukskābju satur augu eļļas, piemēram, kukurūzas un saulespuķu. Nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē sirdi un sirds asinsvadus, aknas. Rafinētās eļļas satur daudz mazāku nepiesātināto taukvielu daudzumu nekā auksti spiestas. Polinepiesātināto taukskābju labākais avots – dažas sēklas un augu eļļas, galvenokārt zivis un jūras produkti, aļģes.

Diennaktī cilvēkam vēlams uzņemt ap 50 ml tauku, no kurām ¼ vajadzētu būt augu eļļām. Taukus ieteicams uzņemt pēc iespējas dabiskā veidā, bez termiskas apstrādes – tā ir visveselīgākā alternatīva.

Tālāk ir uzskaitīti koncentrētākie dažādu taukskābju avoti, taču jāņem vērā, ka daudzi produkti satur dažādas taukskābes, piemēram, gaļā ir gan piesātinātās, gan polinepiesātinātās (piem., neaizstājamā omega 3 un omega 6), toties daudz labāk pēdējās uzņemt ar jūras produktiem, jo tiem ir daudz mazāks piesātināto taukskābju daudzums)

Dzīvnieku izcelsmes piesātinātās taukskābes: sarkanā dzīvnieku gaļa, putnu āda, olas, piens un piena produkti.

Augu izcelsmes piesātinātās taukskābes: kokosriekstu eļļa un piens, palmu eļļa

Mononepiesātinātās taukskābes: olīvas, olīveļļa, rieksti, zemesriekstu eļļa, rapšu eļļa un avokado.

Polinepiesātinātās taukskābes: safloras eļļa, sezama, kukurūzas, kokvilnas sēklu (labāk izvēlēties ekoloģisko, jo industriālā kokvilna ir ļoti piesātināta ar ķīmiju) un sojas pupiņu eļļa. 
Omega 3 satur: aukstūdens zivis – mencas, lasis, makrele, sardīnes, siļķes, baltais tuncis, linsēklas, soja un valrieksti. Omega 6 – sēklas, rieksti un to eļļas, gurķeņu eļļa, upeņu sēklu eļļa, kaņepju eļļa, naktssveces eļļa.

8 komentāri:

  1. Man radās vēl kāds jautājums- pētot un kombinējot, domājot ko lai ēdu [man tas ir grūti, jo grūti "piešauties" kombinēšanai] nonācu pie jautājuma- kas tad īsti ir piens, olas uc.- piesātinātās taukskābes vai olbaltumvielas "Koncentrētās olbaltumvielas:
    siers, biezpiens, jogurts, olas, zivis, piens,

    Vienkāršās olbaltumvielas:
    kazas piens, govs piens, paniņas, kefīrs"? īsti nesaprotu kā man tagad kombinēt.. :/
    paldies jau iepriekš! :)

    AtbildētDzēst
  2. Piens un olas ir olbaltumvielas; olas - koncentrētās olbaltumvielas, bet piens - vienkāršās. Vienkāršoti sakot, taukskābes ir vielas, kas ietilpst visdažādākajās produktu kategorijās - arī pienā un olās, jo tajās ir arī zināms tauku saturs. Eļļā, sviestā, dzīvnieku un zivju taukos šīs taukskābes ir lielākos apjomos (tauki ir glicerīnu un taukskābju esteri, ja runā ķīmiskos terminos). Kombinējot koncentrētās olbaltumvielas (gaļu, olas, sieru, riekstus), jāatceras, ka katru no šiem nevajadzētu ēst kopā. Teiksim - omlete ar sieru vai karbonāde, kas apcepta olā (vēl izmantojot, protams, eļļu) un pārkaisīta ar sieru būs ļoti liels slogs organismam, jo, pirmkārt, taukvielas palēnina gremošanas procesu un katrai no koncentrētajām olbaltumvielām ir vajadzīgs individuāls sagremošanas laiks un vide. Kad pati sāku "ielauzties" kombinēšanas principos, man viss kļuva saidrāks pēc šādas informācijas: lielākā daļa produktu satur gan taukus, gan ohļhidrātus, gan olbaltumvielas, taču piederību konkrētai kategorijai nosaka kādas kategorijas pārsvars. Ja olbaltumvielas kādā produktā pārsniedz 15%, tad tā skaitās koncentrētā olbaltumviela. Turklāt dabiskās dažādu kategoriju proporcijas viena produkta ietvaros organismam nav grūti sagremot un, ja nemaldos, nav tādu produktu, kas saturētu tikai un vienīgi vai nu olbaltumvielas vai taukus, vai ogļhidrātus.

    AtbildētDzēst
  3. Kā tad ir ar rapšu eļļu - rafinētā skaitās "sliktā", bet nerafinētā - "labā"?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas attiecas uz jebkuru eļļu - rafinēta ir termiski apstrādāta un attīrīta, līdz ar to ir pagarināts tās uzglabāšanas laiks, un tā noder tikai un vienīgi cepšanai. Nerafinētās eļļas ir auksti spiestas, tās satur vairāk vērtīgo uzturvielu. Ja ir mērķis pakāpeniski pāriet uz tvaicētu nevis taukvielās ceptu pārtiku, tad rafinētās eļļas vispār nevajadzētu lietot. Ar salātiem vai jebkur citur, kur nepieciešams pievienot eļļu lietošanai svaigā veidā, jāizvēlas tikai auksti spiestās (extra virgin - pirmā spieduma eļļa, kas nozīmē, ka tajā ir visvairāk vērtīgo vielu). Piemēram, no olīvu izpaidām iegūtā eļļa jau ir mazāk vērtīga par extra virgin.

      Dzēst
    2. Bet no holesterīna viedokļa - kuras eļļas ir nevēlamākas?

      Dzēst
    3. Ja ir problēmas ar paaugstinātu holesterīnu, tad vairāk jāvairās no piesātinātajām taukvielām (dzīvnieku tauki, palmu, kokosriekstu eļļa, arī piena produkti, jo īpaši - sviests). Rafinēta vai nerafinēta eļļa (ja tā ir labas kvalitātes) vairāk ir uzturvielu jautājums - nerafinētās ir veselīgākas un, ja iespējams, labāk izvēlēties tās. Vislabākā ir auksti spiesta olīveļļa, arī vīnogu kauliņu eļļa, kā arī linsēklu eļļa (šai gan ir diezgan specifiska piegarša). Vēl jāatceras, ka konditorejas izstrādājumos un pusfabrikātos var būt klāt margarīns (šo gan vajadzētu izslēgt no sava uztura)vai hidrogenizēti augu tauki, kas arī paaugstina sliktā holesterīna līmeni.

      Dzēst
    4. Labdien!
      Skatos kombinēšanas tabulu un man nav skaidrs par salātu pagatavošanu! neviena dārzeņu grupa neiet kopā ar "taukiem" - t.i. lietot eļļu vai krējumu sanāk nevēlami?! Vienīgi liess bezpiedevu jogurts/kefīrs kā olbaltumviela izskatās derīgs. Izklausās vienveidīgi un skumji.
      Kā Jūs to risināt?

      + esmu dzirdējusi, ka eļļas&etiķa maisīšana kopā (piem., balzamiko+olīveļā u.c. klasiski savienojumi) galīgi neesot laba kombinācija. Kādi komentāri?

      Dzēst
    5. Labdien, taukvielas ar dārzeņiem var lietot, pat vēl vairāk - to pat ir vēlams darīt, jo, teiksim, vitamīnu A organisms no augiem var uzņemt tikai taukvielu klātbūtnē. Labi, ka jūs uzdevāt šo jautājumu, jo man pat nebija ienācis prātā, ka tabula norāda šīs kombinācijas izslēgšanu...
      Daudzās ''standarta'' tabulās taukvielas vispār nav minētas, tādēļ šeit ierakstīju, uzsverot, ka tās var lietot ar ogļhidrātiem, bet nav vēlams kopā ar olbaltumvielām, jo īpaši koncentrētajām. Daudziem dalītā uztura principiem ir izņēmumi un gradācijas, teiksim - visvairāk jāizvairās no olbaltumvielu un ogļhidrātu kombinēšanas, pārējās "nepareizās kombinācijas," ja tās veido tikai nelielu daļu maltītes, neko traku jūsu gremošanas sistēmai nenodarīs. Atgriežoties pie eļļas kā salātu piedevas, tad to var droši jaukt kopā ar citrona sulu, ābolu etiķi (vienīgais no etiķiem, kuriem pH diēta dod "zaļo gaismu"); tai pat laikā - viena ēdamkarote balzamiko etiķa neko ļaunu nenodarīs, runa ir vairāk par līdzsvaru, mērenību. Eļļas kombinācija ar krējumu būtu mazāk vēlami. Ja vēlaties, varat dārzeņu salātus pasniegt ar krējumu, jogurtu, kefīru.

      Dzēst