piektdiena, 2012. gada 2. marts

Mēs esam tas, ko ēdam


Neskatoties uz faktu, ka šo parunu ir dzirdējis ikviens cilvēks kaut reizi dzīvē, tā nav banāla. Vēl precīzāks ir angļu sakāmvārds: neroc sev kapu ar paša nazi un dakšu (burtisks tulkojums no: don’t dig your grave with your own knife and fork) vai arī  - pasaki, ko tu ēd, un es pateikšu, kas tu esi. Dažādi tautu sakāmvārdi un parunas vienmēr ir saturējušas gudrību, kuru neskar laika zobs un pārmaiņas cilvēku dzīves veidā. Manuprāt, šajā gadsimtā vēl vairāk nekā jebkad agrāk šādas parunas būtu uztveramas kā brīdinājuma signāls, ka mums ir jāizvērtē gan vide, kurā dzīvojam, gan veids, kādā dzīvojam. 

Jautājumi par veselīgu dzīvesveidu, veselīgu emocionalitāti un saprātīgu rīcību mani ir interesējuši vienmēr. Nepretendēju rakstīt no ļoti specifiska skatupunkta, izskaidrojot visus procesus niansētās ķīmiskās formulās un ļoti zinātniskos apzīmējumos. Šāda veida literatūra ir pieejama un ikviens ar to var iepazīties pēc vēlēšanās. Mans mērķis ir dalīties savā pieredzē, „vislabākās formulas” meklējumos, kas ilguši daudzus gadus, mēģinot līdzsvarot teoriju ar praksi. Tajā īpaši vēlos uzsvērt daudzos jautājumus un neskaidrības, ar kuriem saskāros gan es, gan mani līdzcilvēki ar līdzīgām interesēm par veselīgu dzīvesveidu, jo neatbildēti jautājumi var būt kā šķērslis turpināt iesākto ceļu un meklējumus. 
 
Lai jūs nemulsina vārds „diēta”, jo šis jēdziens bieži vien ir apaudzēts ar dažādiem stereotipiem, no kuriem galvenais attiecas uz diētas un notievēšanas nesaraujamu saikni. Diēta no grieķu „diaita” nozīmē „dzīvesveids, režīms” un tikai ap 14. gs. beigām šim vārdam parādās regulējoša un ierobežojoša nozīme saistībā ar svara samazināšanu. Liekā svara samazināšanās, šķiet, ir ikvienas diētas neizbēgama sastāvdaļa. Jēdziens „liekais svars” jau pats par sevi pasaka, ka cilvēkam ir kaut kas nevajadzīgs, no kā vēlams atbrīvoties. Liekais svars pirmkārt ir drauds cilvēka veselībai. Skaistuma industrijas kultivētie parametri un idejas – pat, ja cilvēks tās ir pieņēmis kā būtiskas – tomēr ir un paliek sekundāras. Mainās laiki un tikumi un varbūt kādudien pieaugušai sievietei - skaistuma ideālam – vairs nevajadzēs izskatīties kā divpadsmit gadus vecam bērnam. Tādēļ galvenokārt vērsīsim uzmanību uz savu veselību un labsajūtu, jo tās abas ir savstarpēji saistītas. Pat vēl vairāk – skaists cilvēks ir vesels cilvēks. Nekādi mākslīgi līdzekļi nevar cilvēku padarīt skaistu, ja tas iekšēji nav vesels. Mēs varam apstrādāt fotogrāfijas – skaistums būs tikai fotoalbumā; mēs varam izmantot kosmētikas līdzekļus – skaistums saglabāsies līdz brīdim, kad šie līdzekļi tiks notīrīti; mēs varam izmantot estētiskās medicīnas pakalpojumus un uzlabot kaut kādas ķermeņa daļas, taču mēs nevarēsim smaidīt, mūsu acis nestaros un nesmaidīs, ja mēs nejutīsimies labi „iekšpusē”, ja mūs nepavadīs veselība un dzīvesprieks. Un šie būtiskākie faktori iet roku rokā ar pareizu uzturu. Bruņojieties ar pacietību un izlemiet jau šodien izmainīt savu dzīvi. Rezultāti nebūs jāgaida ilgi. Daudzi – tai skaitā arī es – sajuta uzlabojumu jau nākamajā dienā.

1 komentārs:

  1. Es arī, es arī - jau nākamajā dienā, un par rezultātu pēc trim dienām - pašsajūtu un apziņu, ka, lai cik dīvaini nebūtu, negribas saldumus - vispār nerunāsim :)

    AtbildētDzēst