sestdiena, 2012. gada 31. marts

Kā uzveikt tieksmi pēc saldumiem?

Kad no rīta pamostamies, mūsu organismam ir vajadzīga enerģija, lai tas varētu normāli funkcionēt visu turpmāko dienu. Enerģiju mēs uzņemam ar pārtiku, tādēļ nav veselīgi izlaist tik svarīgu maltīti kā brokastis. Ja gadījumā "sagrēkojam", tad cukura līmenis asinīs pazeminās un aknām nākas likt lietā savas rezerves, tai pat laikā ziņojot smadzenēm par krājumu izsīkumu, kas vismaz 2-3 reizes dienā izpaudīsies kā ļoti grūti pārvarāma vēlme pēc saldumiem. Šis pats mehānisms darbojas arī tad, ja no rīta ēdīsiet ļoti koncentrētus ogļhidrātus (baltmaizi, bulciņas, cepumus, sviestmaizes, burgerus) vai cukuru saturošus produktus - gan ēdienus, gan dzērienus.Pret saldumu kāri labi palīdz krūze ūdens, kas šo kāri it kā "apdzēš" kaut arī ne uz visu atlikušo dienu.

Daudz labāk brokastīs ir apēst noturīgāku enerģijas avotu saturošās olbaltumvielas (kuras satur arī taukus, kas pārvēršas enerģijā). Teiksim, vārīta ola ar zaļajiem salātiem; svaigais siers ar svaigiem dārzeņiem; sauja riekstu; sojas vai mandeļu piens, blendētu zaļumu biezais kokteilis, dabīgais jogurts ar skābajām ogām (dabīgajam jogurtam pievienotas saldētas ogas (aukstajā laikā) vai svaigi lasītas ogas - zemenes, mellenes, kazenes utt. (vasaras sezonā)); griķu pārslu brokastu putra (vārīta ūdenī) ar zaļumiem un svaigo sieru un vēl simtiem citu variantu.

Ogļhidrātu maltīti labāk atstāt uz dienas pusi, kad pirmais enerģijas cēliens iet uz beigām un ir vajadzība pēc jaunas. Pārējās maltītes jāpielāgo savam dzīvesveidam, tam, cik aktīvi esiet vakarā, cikos ejiet gulēt utt. Skaidrs, ka nav veselīgi paēst un uzreiz doties gulēt. Vakarā labāk uzņemiet ūdeņaināku ēdienu (dārzeņus, nesaldos augļus, sojas/mandeļu vai kazas pienu, siltu ūdeni ar pustējkaroti medus utt.)

Tomēr, ja vēlaties padoties saldajam kārdinājumam, labāk apēdiet žāvētu vīģi, dateli, plūmi, aprikozi vai rozīnes nevis cepumus, kūkas vai šokolādi.

3 komentāri:

  1. Labprāt kāri pēc saldumiem dienas otrajā pusē remdētu ar žāvētiem augļiem, bet izlasot ar ko tie ir apstrādāti, pazūd vēlme to darīt...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ir jau vienmēr iespēja iegādāties neapstrādātus produktus ekoveikalos. Piemēram, ekoloģiskas un nebalinātas žāvētas aprikozes izskatās tumši brūnas nevis oranžas kā to var redzēt parasto veikalu plauktos :) Žāvētiem augļiem jau neko nevajag pievienot, lai tie saglabātos, jo tajos vairs tikpat kā nav ūdens, kur mikrobiem vairoties. Industriālajiem žāvētajiem augļiem pāsvarā pievieno šo to krāsas un izskata dēļ.

      Dzēst
  2. Jautājums: kur Rīgā ir šādi ekoveikali?

    AtbildētDzēst