BALTAIS CUKURS
Baltais cukurs ir mūsdienās visplašāk
lietotais dabīgais saldinātājs. Tas satur vienīgi kalorijas, taču tam nav
nekādas citas vērtības, jo tajā nav nedz vitamīnu, nedz minerālvielu, nedz arī
jelkādu citu noderīgu barības vielu. Tā kā cukuru mēs uzņemam gandrīz ar
jebkuru citu pārtikas produktu, tad ne pārāk aktīva dzīvesveida gadījumā no
baltā cukura vajadzētu atteikties pavisam.
Balto cukuru iegūst galvenokārt no cukurbietēm
un cukurniedrēm, vārot to sulu, līdz iegūst lipīgu masu. Tajā esošā sukroze sāk
kristalizēties un šīs kristāliskās daļiņas izņem no pārējās masas (melase). Cukura
pagatavošanas procesā mēdz izmantot arī ķīmiskas vielas, piemēram, sēra
dioksīdu, nātrija hidrogēnsulfātu, kuru zināms daudzums saglabājas arī
galaproduktā.
MELASE
Melase ir cukura ražošanas blakusprodukts.
Tā kā cukurniedru sīrupu parasti karsē divas līdz trīs reizes, tad pēc katras
no karsēšanas reizēm var iegūt dažāda stipruma un krāsas melasi. Pēc pirmās
karsēšanas rodas gaiša un samērā salda melase. Pēc divu karsēšanu cikla melase
ir tumšāka un vidēji salda. Bet pēc trešās karsēšanas melases krāsa ir tumši
brūna un tā satur visvairāk vitamīnu un minerālvielu, un vismazāk cukura. Ja
melasi iegūst no jaunām cukurniedrēm tiek izmantots arī sēra dioksīds kā
konservants.
BRŪNAIS CUKURS
Brūnais cukurs ir gandrīz tas
pats, kas baltais cukurs, taču ar nelielu melases piejaukumu. Šī iemesla dēļ
tam atšķiras gan krāsa, gan garša. Pateicoties melasei, brūnais cukurs satur
arī nedaudz minerālvielu. Brūnā cukura pagatavošanas process mēdz būt dažāds un
galvenokārt atkarīgs no gala produkta prasībām. Tas var būt rafinēts baltais
cukurs, kam pievienota melase (farīna cukurs), gan mazāk apstrādāts cukurs, no
kura melase nav tikusi atdalīta („Demeraras” un „Muscovado” cukurs).
Stabilu enerģiju mēs visvairāk iegūstam tieši
no taukvielām, turklāt cukurs ir ļoti nepastāvīgs enerģijas avots – tas strauji
ceļ enerģijas līmeni, taču tikpat ātri tas pazeminās. Tas lielā mērā izskaidro
arī garastāvokļa maiņas – no augstas uzbudināmības un trauksmes pakāpes līdz
pat miegainībai un apātijai, nogurumam un galvassāpēm. Cukura lietošana ir kā
apburtais loks – jo vairāk to lietosiet, jo vairāk pēc tā tieksieties. Taču
saldumi nebaro, pēc neilga laika cilvēks atkal jutīsies izsalcis. Baltais
cukurs, tāpat kā jebkurš cits saldinātājs, kas izmaina glikozes līmeni asinīs,
pazemina imunitāti un kavē balto asinsķermenīšu (leikocītu) veidošanos apmēram
uz 4-5 stundām pēc tā lietošanas. Cukura pārstrādāšanai ir nepieciešami
vitamīni un minerālvielas, ko tas paņem no organisma rezervēm.
No skābju-sārmu līdzsvara neviens
no šiem dabīgajiem saldinātājiem netiek rekomendēts, jo to skābuma rādītājs ir
vidēji augsts. Taču, ja vēlaties to lietot, labāk izvēlieties pēc iespējas
tumšākas krāsas cukuru (jēlcukuru), piemēram, „Muscovado”, jo tam vismaz ir
kādas noderīgas barības vielas. Vienīgais atcerieties, ka tas jātur noslēgtā
traukā vai iepakojumā, jo tas satur samērā daudz melases mitruma, bet ilgstoši
saskaroties ar gaisu, var izžūt un pamatīgi sacietēt. „Demeraras” cukurs nav
mitrs un to var uzglabāt atvērtā veidā. Farīna cukurs, līdzīgi kā „Muscovado”
ir mitrs un tas jāņem vērā, izvēloties uzglabāšanas veidu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru