Olbaltumvielas ir šūnu un audu galvenais uzbūves
materiāls, kas ir nepieciešams dzīvības procesu nodrošināšanai. Visi fermenti,
kas nodrošina vielmaiņu, satur kādas no olbaltumvielām, tādēļ tās uzturā ir
obligātas, jo nav aizstājamas ar kaut ko citu. Gremošanas procesā
olbaltumvielas tiek sadalītas aminoskābēs, kas caur asinīm nonāk audos, kur
veic olbaltumvielu sintezēšanu. Aminoskābes iedalās divās kategorijās –
aizstājamajās un neaizstājamajās. Pirmās ir tādas, kuras organisms spēj
sintezēt pats, kurpretim neaizstājamās var uzņemt tikai ar pārtiku.
Uzturā patērējamo olbaltumvielu daudzumu nosaka dažādi
faktori – cilvēka vecums, veselības stāvoklis, fiziska vai garīga slodze,
klimats, gadalaiks utt. Viedokļi par to, cik no dienā apēstās barības vajadzētu būt
olbaltumvielām, dalās. Vidējie rādītāji ir 8-14% no dienā uzņemtās barības. Daži avoti norāda pat uz vēl mazāku proporciju. Jebkurā
gadījumā normālos apstākļos pieaugušam cilvēkam uzņemto olbaltumvielu daudzums
var būt mazāks, jo galvenais enerģijas avots ir ogļhidrāti (ciete).
Pārmērīgs olbaltumvielu patēriņš uzturā rada vienīgi nogurumu, jo organismam
nākas izmantot vairāk enerģijas to pārstrādājot nekā iespējams atgūt. Tiem, kas
mēdz atgādināt, ka augošam organismam ir nepieciešams daudz vairāk
olbaltumvielu nekā pārējiem, vajadzētu pievērst uzmanību faktam, ka mātes pienā
uz 100 ml ir tikai 1,1 g olbaltumvielu. Taču bērns tieši pirmā gada laikā tik
strauji attīstās un aug. Aizvien vairāk nākas saskarties ar informāciju, kur
olbaltumvielām vairs netiek iedalīta dominējoša nozīme, tādēļ vairs nav korekti
„piesieties” veģetāriešiem ar jautājumiem par viņu olbaltumvielu patēriņu un
avotiem, kā piemēru norādot veselīgos gaļēdājus, kas gaļu ēd trīsreiz dienā un vēl gulēt ejot drošības labad kādu šķēli noliek uz naktsskapīša.
Zinātnei attīstoties un mainoties arī cilvēku domāšanai, mums tomēr ar laiku
nākas atmest daudzus stereotipus, ar kuriem esam dzīvojuši pārāk ilgu laiku...
Kombinētajā diētā tiek rekomendēts vienā maltītē
neēst divus koncentrētu olbaltumvielu (t.i. – ar augstu olbaltumvielu saturu)
produktus. Tādēļ labāk atstāsim pagātnē tādus ēdienus kā omleti ar sieru vai
gaļu, kombinēto malto gaļu, speķi ar olu un tamlīdzīgas neveselīgas
kombinācijas. Olbaltumvielas saturošus produktus vislabāk kombinēt ar zaļumiem,
zema cietes satura svaigiem dārzeņiem vai viegli tvaicētiem cieti saturošajiem
dārzeņiem, lai tajos joprojām būtu saglabājušies enzīmi, kas palīdzēs šo barību
pārstrādāt.
Koncentrētās olbaltumvielas:
Rieksti, ķirbju sēklas, linsēklas, gaļa, siers,
biezpiens, jogurts, olas, zivis, piens, sojas pupiņas
Vienkāršās olbaltumvielas:
kazas piens, govs piens,
paniņas, kefīrs, pupiņas, lēcas, sūkalas, diedzēti graudi
Ja vēlaties paplašināt sarakstu, jāvadās pēc norādītā olbaltumvielu satura - jo augstāks olbaltumvielu %, jo koncentrētāks olbaltumvielu produkts tas skaitās.
Ar ko koncentrētās atšķiras no vienkāršajām?
AtbildētDzēstTas nozīmē, ka produktā ir procentuāli vairāk olbaltumvielu un mazāk citu vielu - ogļhidrātu, tauku, šķiedrvielu utt. Koncentrētu olbaltumvielu produkti ir tie, kurus dēvē par ''grūtāk sagremojamiem'', ''smagiem'' un tamlīdzīgi, jo, lai gremošanas sistēma sašķeltu olbaltumvielas līdz aminoskābēm, ir vajadzīga augsta temperatūra un stipri skāba vide (papildu darbiņš organismam).
DzēstKlau, no visa iepriekš rakstītā izriet, ka ēst sviestmaizi ar sieru vairs nevarēs? Ar sieru un šķiņķi!!!
DzēstTradicionālajā izpildījumā tas noteikti nebūtu vēlams. Maize ar olbaltumvielām ir savietojama tikai tādā gadījumā, ja maize ir cepta no diedzētu graudu miltiem (diemžēl, pie mums tādi vēl nav pieejami). Par iespējamo risinājumu palasi šeit: http://doublealkaline.blogspot.com/search/label/diedz%C4%93tu%20graudu%20milti
DzēstEs ieteiktu, likt lietā izdomu un mēģināt atrast veidus, kā aizvietot nesadrerīgos produktus - gandrīz vienmēr ir iespējams kaut ko izdomāt un 1) sanāk ne mazāk garšīgi, 2) sanāk daudz veselīgāk. :)
Es tā kā esmu atteicies no baltmaizes, bet rupjmaize ļoti garšo (piem., Ķelmēnu). Tad ko īsti var ēst ar rupjmaizi un kad vispār var ēst? Maizi ar gaļu, saprotu, ka nav labi, bet ar sieru arī tad nedrīkst?
AtbildētDzēst