piektdiena, 2012. gada 30. marts

FRUKTOZE

Fruktoze ir saldāka par balto un brūno cukuru – 1,5 reizes saldāka par saharozi un 3 reizes saldāka par glikozi. No uzturvērtības viedokļa fruktoze nav pārāka par balto cukuru, jo tāpat satur četras kalorijas un vienu gramu masas. Vienīgā priekšrocība ir tā, ka fruktoze asinīs uzsūcas lēnāk nekā glikoze un cukura līmeni asinīs palielina salīdzinoši maz, kā arī tās izmantošanai nav nepieciešams insulīns, jo ar tās pārstrādi nodarbojas aknas. Tādēļ tā ir alternatīva diabētiķiem vai tiem, kuru cukura līmenis asinīs ir pārāk augsts. Fruktozes mīnuss ir tāds, ka tā „nebaro” smadzenes, kurām „garšo” tikai glikoze. Līdz ar to – ja vēlaties ko saldu tieši garšas pēc, tad fruktoze ir labāka alternatīva. Tikai ņemiet vērā, ka enerģijā neizlietoto fruktozi aknas pārvērtīs taukos, kas asinīs nonāks kā triglicerīdi - šīs vielas tiek vainotas sirds slimību izraisīšanā, apetīti regulējošu hormonu bloķēšanā (daļēji šī iemesla dēļ nerodas sāta sajūta un tādēļ varat iedzīvoties liekajā svarā).

Fruktoze ir nopērkama kā kristālisks cukurs, taču dabā tā pieejama visos augļos un dārzeņos. Tomēr tajos esošās fruktozes devas ir salīdzinoši nelielas, protams, ja vien negrasāties dzert daudz svaigi spiestas apelsīnu, ābolu, bumbieru, mango u. tml. saldo augļu sulas (teiksim, 3-4 gāzes dienā), tad ar fruktozes uzņemšanu problēmu nebūs. Pilnībā pietiks ar vienu šādu sulas glāzi dienā, bet, ja ir paredzama fiziska slodze, šo devu var dubultot un trīskāršot, jo tad cukurs tiks izlietots enerģijai, nevis uzkrāts kā tauki. Sulu „problēma”, ja tā var izteikties, slēpjas diezgan lielajā cukura/fruktozes koncentrācijā (saldo augļu sulā tā ir lielāka nekā dārzeņu sulā), kas tiek uzņemta un asimilēta strauji. Kad ēdam veselu augli vai saldu dārzeni, tad košļāšanas process un šķiedrvielu klātbūtne nodrošina pakāpenisku barības vielu atbrīvošanu un uzsūkšanos gremošanas traktā un nonākšanu asinsritē. Taču, lai tas nebiedē tos, kas vēlas sākt vai turpināt lietot sulas – tās ir ļoti lielisks vitamīnu, minerālvielu un bioloģiskā ūdens avots. Galvenais ir atrast pareizo laiku, kad tās lietot, un nepārsniegt vajadzīgo devu, kurai jābūt proporcionālai jūsu slodzei. No pieredzes varu teikt, ka jau divus mēnešus dzerot svaigi spiestu burkānu sulu (mana deva bija apmēram puslitrs dienā – nedaudz pāršāvu pār strīpu, bet no kļūdām taču mācās, vai ne?), man ir ievērojami uzlabojusies redze. Lūk, ļoti lielisks iemesls pakoriģēt devu un uzņemšanas laiku, lai neiedzīvotos liekajos taukos.

Mūsdienu industriālajā pārtikā visvairāk fruktozes satur kukurūzas sīrups (55% fruktoze un 45% glikoze), ko kā vienu no lētākajiem dabīgajiem saldinātājiem izmanto kā piedevu saldinātajos dzērienos, brokastu pārslās, musli batoniņos, cepumos, paku sulās, cepumos utt. Tādēļ, ja iespējams, vienmēr izlasiet pērkamā produkta sastāvdaļas, lai zinātu, ar ko jums ir darīšana.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru