trešdiena, 2012. gada 21. marts

Neredzamais briesmonītis raugs un tā produkti


Pirms gada iegādājos maizes mašīnu un ar lielu entuziasmu sāku cept dažnedažādākās maizītes, kas kļuva par neatņemamu ikdienas uztura sastāvdaļu. Šogad es maizes mašīnu pārdevu, jo sāku interesēties par to, kāpēc speciālisti (izņemot tos, kas lobē maiznīcas un farmācijas uzņēmumu intereses) aizvien vairāk nemīl raugu, un iegūtā informācija mani ir pārliecinājusi par industriālās maizes kaitīgumu veselībai (par rauga ietekmi diezgan izsmeļoši aprakstīts šeit). Tas nenozīmē, ka maizi vairs neēdu. Es vienkārši neēdu to maizi, kuras pagatavošanā izmantots raugs. Joprojām ir iespējams mājas apstākļos – cepeškrāsnī – izcept ar dabīgu ieraugu gatavotu rupjmaizi, šad un tad apēst pa lavašam vai pitas maizei, macai, indiešu maizei, rīsu/kviešu/griķu galetei, galu galā – pašceptām sāļajām un saldajām vafelēm. Ir tik daudz veselīgāku alternatīvu maizei, kas gatavota ar termofīlo raugu jeb rauga sēni. 

Tie, kas nebaidās nostāties pret farmācijas firmu lobijiem un vadās pēc humanitārajiem apsvērumiem, ir nākuši klajā ar secinājumiem par mūsu gadsimta briesmīgāko slimību – vēzi, saistot to ar Candida jeb rauga sēnītes invāziju mūsu organismā. Par to varat palasīt šeit. Varat ticēt, varat neticēt, taču es nedomāju, ka tā ir tikai sakritība, ka pat pie mums Gaiļezera slimnīcā ir uzsākts eksperiments ar onkoloģisko pacientu uzturu, pētot rupjmaizes, kas cepta bez rauga, E vielām un citām nevajadzīgām piedevām, pozitīvo ietekmi uz veselību. Par līdzīgu pieeju nesen lasīju žurnālā „ir’, kur jaunai meitenei, kurai bija vēzis vissmagākajā stadijā un kuru nebija iespējams operēt, palīdzēja ārsts no Baltkrievijas, norīkojot īpašu homeopātijas kursu un īpašu diētu (no kuras kategoriski izslēgti raugu saturoši produkti), kas viņu sāka atgriezt uz veselības ceļa.

Varbūt esat arī dzirdējuši maizes mašīnu īpašnieku stāstus, ka viņi to pārtraukuši lietot, jo diezgan strauji pieņēmušies svarā? Nav jau arī nekāds brīnums, jo maize - jo īpaši no rafinētajiem kviešu miltiem un baltā cukura, un termofīlā rauga - ir ļoti skābs produkts. Dzīvs piemērs ir ilggadējie ātrās ēdināšans iestādes apmeklētāji (skat. foto); kaut arī tagad šīs iestādes cenšas ieviest veselīgākas piedevas, tomēr pamatu pamats - fritētie kartupeļi (ciete) ar salīdzinoši milzīgo sāls daudzumu + hamburgers (olbaltumvielas+ciete) neko labu jūsu organismam nedarīs. Uzkrātais skābais atlikums pats par sevi liks manīt vai nu slimību, vājas imunitātes vai liekā svara veidolā.

Man ne mazākajā mērā nepietrūkst industriālās rauga maizes, jo tā ne tikai neatbilst dalītā uztura principiem, bet arī satur pietiekami daudz organismam nevajadzīgu un kaitīgu vielu. Un izrādās – ar laiku tā pierod veidot ēdienkarti bez maizes, ka tagad brīnos – kāpēc es to neizdarīju jau krietni agrāk?

4 komentāri:

  1. Ja rakstīts, ka maizes cepšanā izmantots "iesals", tad tas nav vairs raugs, vai ne? Un labāk būtu izvēlēties maizi bez cukura - jā?

    AtbildētDzēst
  2. Un, piemēram, Lāču maizē izmantots dabīgais ieraugs, to tad var?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā, dabīgais ieraugs noteikti ir labākā no alternatīvām, ja gribas raudzētu maizi. Problēma ar industriālo raugu ir tāda, ka tā kultivētā rauga sēne izdzivo augstās temperatūrās un turpina dzivot un vairoties mūsu organismā.

      Dzēst
  3. Kā ir ar Alberta maizi? Vai to var lietot uzturā?

    AtbildētDzēst