Manuprāt, ļoti reti var sastapt
cilvēku, kuram negaršo saldumi. Par spīti tam, ka tie nebūt nav veselīgākais,
ko varam iekļaut savā uzturā, daudzi atzīst vajadzību pēc saldumiem līdz pat
atkarības līmenim. Ja vēl sev izdomājam mīlīgu attaisnojumu, ka
organisms jau pats zina, ko tam vajag, tad – kur ir problēma? Lai arī kā
gribētos par to uzrakstīt īsi un kodolīgi, tomēr diezin vai izdosies, jo šī
tēma ir diezgan visaptveroša.
Candida albicans
Vispirms liriskai atkāpei nedaudz
par piena sēni, ko izraisa rauga sēnīte mūsu organismā. Rauga sēnīte – Candida albicans
– atrodas gan uz mūsu ādas, gan organisma iekšienē: tā ir normāla mirofloras sastāvdaļa
un pati par sevi cilvēka veselību neapdraud.
Taču šie mikroorganismi ir ļoti
vairotiesspējīgi, izturīgi un ... tiem ļoti garšo saldumi. Ja C. albicans sāk
strauji vairoties, tad tas neizbēgami ietekmēs jūsu veselību, turklāt – ļoti dažādos
veidos: gan kā piena sēne zīdaiņiem, gan stomatīts jebkura vecuma cilvēkiem,
kandidoze un vulvovaginīts sievietēm, alerģiju, zarnu un kuņģa mikrofloras
bojājumi, aizcietējumi, hemoroīdi, slikta elpa, hronisks nogurums, krampji
kājās (rodas no nespējas asimilēt minerālvielas), satraukums, spējas
garastāvokļa maiņas utt. C. albicans izplatību vēl vairāk veicina pazemināta
imunitāte (neveselīga uztura piekritēji nekad nav varējuši lepoties ar labu
imunitāti).
Kuņģis ir klāts ar īpašu gļotādu, kas pasargā no skābju iedarbības.
Rauga sēnes kolonijas to pamazām noārda un cilvēki iedzīvojas kuņģa čūlā. Arī
zarnu gļotādas ‘’cauromos’’, zarnu bārkšu bojājumos, smilšu un akmeņu
veidošanās gadījumos iekšējos orgānos ir vainojama rauga sēne. Tā traucē toksīnu izvadīšanu no
organisma, kas tādējādi uzkrājas iekšējos orgānos, nogulsnējas fēču akmeņi,
kuri ar laiku ieaug zarnu gļotādā. Caur zarnu gļotādas „caurumiem” asinīs nonāk
lielas neasimilētās olbaltumvielu un tauku molekulas kopā ar patogēnajiem
organismiem un toksīniem, ko imūnsistēma identificē kā svešķermeni un rezultātā
mēs iegūstam alerģiskas reakcijas, jo organisms pret šo svešķermeni izstrādā
antivielas. Novājinātā zarnu gļotāda neļauj sintezēt un uzņemt pietiekamu
daudzumu vitamīnu un minerālvielu, tiek traucēta vielmaiņa šūnās.
Patiesībā C.
albicans negatīvās ietekmes uzskaitījumu var turpināt vēl gari un plaši, taču
šodien šāda informācija ir pietiekami plaši pieejama un katrs var par to
uzzināt vēl vairāk, ja ir šāda vēlēšanās. Manuprāt, šī ir pietiekami nopietna
tēma, lai ar to iesāktu sadaļu par saldumiem un jo īpaši cukuru, kuru ne bez
pamata dēvē par „balto nāvi.” Pirms turpinu par cukuru, piebildīšu, ka cukurs
nav vienīgais C. albicans izraisītājs, to veicina arī rafinētie milti (pretēji
pilngraudu miltiem), cigaretes, alkohols, hlorēts ūdens, dzīvnieku iekšas (jo
īpaši aknas un nieres, kas satur daudz antibiotiku, pesticīdu u.c. industriālās
lopkopības ‘’labumu’’), pusfabrikāti iepakojumos (tie satur daudz ķīmiskās
sāls, hidrogenizētās eļļas (varbūt plašāk pazīstamas kā trans-taukskābes),
balto cukuru), antibiotikas, kontracepcijas tabletes (progesterona tipa hormoni
izmaina mikrofloru, ļaujot kandidai strauji vairoties), pārtika, kurai trūkst
enzīmu (termiski apstrādātā), gāzētie dzērieni (satur daudz cukura, par ko arī
turpmāk). Rezumējot iepriekš teikto – C. ablicans ir organisma funkcijām
nepieciešama baktērija, taču problēmas rada līdzsvara izjaukšana. Veselīgs un
līdzsvarots gremošanas trakts ir šāds: sārmaina vide mutē (siekalās), nedaudz
skāba vide kuņģī, viegli sārmaina – tievajā zarnā un viegli skāba taisnajā
zarnā. Veselīga diēta, jo īpaši palielinot pienskābo baktēriju uzņemšanu, var palīdzēt atgūt šo līdzsvaru.
CUKURS
Cukurs ir viens no lielākajiem
vaininiekiem Candida albicans straujam pieaugumam. Mūsdienu cilvēks patērē
aptuveni 100 reizes vairāk cukura nekā mūsu senči pirms 100 gadiem. Tādēļ arī
kādā no pirmajiem rakstiem minētais stereotips, ka „senči ēda visu un ar viņiem
nekas traks nenotika” vairs nav attiecināms uz mūsdienām.
Ja zinām, ka cukurs
nav veselīgs – kādēļ turpinām to lietot ik dienas? Atbilde meklējama tajā, ko
dēvē par cukura atkarību, ko nevar pārvarēt ar gribasspēku, jo šī „vajadzība”
norisinās ķīmiskā līmenī, aknām sūtot ziņu smadzenēm, ka organisms ir izsalcis
(cukura līmeņa asinīs krišanās dēļ aknām nākas tērēt savas glikozes rezerves).
Glikoze ir smadzeņu vienīgais barības avots, tādēļ – kurš gan spēj pretoties
dabai, kas mūsos ielikusi ļoti stabilu izdzīvošanas mehānismu? Šeit mēs
atgriežamies pie jau minētās C. albicans, kas „pārtiek” no cukura – proti, tā
izmanto glikozi, lai radītu fermentācijas procesu, kas veicina tās dzīvotspēju.
C. albicans sekmē glikozes līmeņa pazemināšanos un rada toksiskus atkritumus, kas ļauj tai vairoties. Jo vairāk cukura
ēdīsiet, jo vairāk tas „prasīsies” – šis ir neizbēgams apburtā loka princips.
Cukurs ir arī viens no
aptaukošanās galvenajiem cēloņiem, jo aizkuņģa dziedzera hormons insulīns
asinīs nonākušo cukura pārpalikumu pārvērš taukos. Tas savukārt pazemina cukura
līmeni asinīs un organisms atkal ‘’prasa’’ ogļhidrātus (vēl apmēram 2-3 reizes
dienā pēc pirmās ogļhidrātu/cukura devas). Brokastīs ēst ogļhidrātiem bagātīgu
maltīti (saldās brokastu pārslas, sviestmaizes, bulciņas utt.) ir tikpat
neveselīgi kā brokastis neēst nemaz, jo arī otrajā gadījumā ir tieši tas pats
scenārijs ar pazemināto cukura daudzumu un pēc tam – grūti pārvaramu vēlmi pēc
saldumiem un neveselīgiem našķiem.
Lai mazinātu vai pārtrauktu vēlmi
pēc saldumiem, jums jāatjauno normāla gremošanas trakta, bet jo īpaši – zarnu –
mikroflora, kas panākams ar pareizu uzturu (smagākos gadījumos ar
medikamentiem) – pēc iespējas sārmainākiem pārtikas produktiem (sārmainu ūdeni,
sulām, zaļumiem, termiski neapstrādātiem un ar šķiedrvielām bagātiem
produktiem). Alkas pēc saldumiem var mazināt olbaltumvielas. Šokolādes vietā
uzkodiet citronūdenī izmērcētas mandeles, apēdiet nesaldinātu jogurtu, vārītu
olu, izdzeriet glāzi dārzeņu sulas u.tml.
Turpinājums sekos...
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru