Kad jebkāds organisms
iet bojā, tā pH līmenis būtiski pazeminās (ph 7 un zemāk), respektīvi – tas
kļūst „skābs”. Gan organismā, gan apkārtnē mītošie mikrobi, baktērijas u.c.
mikroorganismi to uztver kā signālu, ka organisms (vai tā daļa) ir jāsadala. Ar
skābu gan šajā kontekstā, gan runājot par „skābiem produktiem” ir jāsaprot
nevis garšas īpašības, bet gan tā ķīmiskās īpašības. Produkta skābumu nosaka
pēc „atkritumu” pH līmeņa, kas izmērāms pēc produkta sagremošanas. Pastāv jau
gatavas tabulas, kurās norādīts visvairāk izmantojamo pārtikas produktu skābuma
vai sārmainības pakāpe, taču pastāv viedoklis, ka produktiem var būt
individuālas reakcijas katra cilvēka ķermenī un, kas vienam būtu skābs, tas
otram sārmains (tomēr šādi gadījumi ir reti un pārsvarā tabulas ir diezgan objektīvas). Tādēļ ir cilvēki, kas, piemēram, mēra konkrēta produkta skābuma
pakāpi ar lakmusa papīriem, apēdot tikai viena veida produktu un izmērot urīna
pH līmeni 2 stundas pēc ēšanas; citiem produktiem savukārt mēra skābumu
siekalās. Viedokļi par šo pārbaudes veidu ir dažādi un parasti tomēr paļaujas
uz autoritatīvākajām skābuma-sārmainības tabulām.
Pie īpaši skābiem produktiem
ir pieskaitāma cūkas gaļa, marinēti produkti, kafija, melnā un zaļā tēja, sojas
mērces, etiķis, gāzētie dzērieni (jo īpaši kokakola, kas satur kofeīnu, cukuru
un skābes), sintētiskie saldinātāji, mazāk skābi ir piena produkti, lipekli saturoša maize, konditorejas
izstrādājumi, ļoti saldi augļi utt. Attiecībā uz jebkuru produktu var
attiecināt principu – termiska apstrāde, saldēšana, marinēšana, konservēšana, fermentēšana
un tamlīdzīgas darbības produktu padara skābāku.
Tātad uzņemot pārāk
daudz skābas barības, mikroorganismi sarosās, lai to likvidētu. Tas arī rada
daudzas slimības un organisma piesārņošanos. Organisms cenšas šo skābumu
likvidēt, izmantojot rīcībā esošus mikroelementus – kalciju, kāliju, magniju,
cinku, dzelzi un holesterīnu, kā arī noglabājot to tauku šūnās, kur tas vairs
nevarēs kaitēt organismam (celulīts, ''riepas'', ''kukulīši'' un tamlīdzīgas problēmzonas ir jūsu ''skābuma noliktava''). Ja šie elementi pietiekamā daudzumā netiek uzņemti
ar barību, tie tiek paņemti no organisma, bet vēl bīstamāka ir šo skābo
atkritumu cirkulēšana mūsu organismā. Šis faktors izraisa dažnedažādākās
slimības mūsu ķermenī. Tādēļ ir tik būtiski maltītē iekļaut daudz svaigu dārzeņu un zaļo lapu salātu - jo tie nodrošina "bufervielu", kas neitralizē olbaltumvielas saturošo produktu radītās skābes.
Ja asins skābuma/sārmainības indekss noslīd zem 7,35, iestājas acidoze. Nenovērtējiet par zemu skābju-sārmu līdzsvara traucējumus, jo tas, ko ēdam, patiešām vistiešākajā veidā ietekmē gan mūsu veselību, gan emocionālo stāvokli. Ja jums ir desmit līdz piecpadsmit minūtes brīva laika, ieskatieties šeit, šeit un arī šeit. Ieteicams jo īpaši tiem, kas vēlas speciālistu secinājumus par šo tēmu.
Ja asins skābuma/sārmainības indekss noslīd zem 7,35, iestājas acidoze. Nenovērtējiet par zemu skābju-sārmu līdzsvara traucējumus, jo tas, ko ēdam, patiešām vistiešākajā veidā ietekmē gan mūsu veselību, gan emocionālo stāvokli. Ja jums ir desmit līdz piecpadsmit minūtes brīva laika, ieskatieties šeit, šeit un arī šeit. Ieteicams jo īpaši tiem, kas vēlas speciālistu secinājumus par šo tēmu.
Man tāds jautājiens radās - kā viens no skābajiem produktiem minēts zaļā tēja. Taču daudz kur (gandrīz visur!) tas tomēr tiek minēts kā veselības placebo. Tātad, dzerot daudz zaļās tējas tomēr pie veselīga dzīvesveida nevar tikt? Vai es pārāk vienkārši uz to visu skatos? ;-)
AtbildētDzēstZaļā tēja ir nokļuvusi pie skābajiem produktiem kofeīna dēļ, ko tā satur. Kaut arī zaļajā tējā esošie tanīni mīkstina kofeīna iedarbību, tas tomēr ir uzskatāms par ļoti nevēlamu substanci mūsu organismā, kas to nevajadzīgi dehidrē un stimulē CNS, radot nervozitāti, aizkaitināmību. Turklāt zaļās tējas lapas sākotnēji tiek termiski apstrādātas - karsētas vai tvaicētas - kas arī ir skābumu palielinošs faktors. Tomēr nav tā, ka varam dzert tikai ūdeni. Daudz labākas ir pašu vāktās vai aptiekā/veikalā nopērkamās zāļu tējas - tās ir sārmainas un organismam vēlamas. Vienīgais, jāzina par zāļu tēju lietošanu - gan par to veidiem, gan devām, jo pārāk daudz tās arī nav ieteicams dzert.
AtbildētDzēstTad var lietot balto tēju...
DzēstNoteikti labāk nekā zaļo, jo baltajā tējā kofeīns ir divas reizes mazāk. Bet vēl labāk ir dzert rooibos tēju(ja gribas ko eksotisku), jo tā nesatur kofeīnu
Dzēst