Kartupeļi ir ļoti būtiska mūsu virtuves sastāvdaļa un lielākā daļa cilvēku tos ēd gandrīz katru dienu. Arī produktu savienojamības tabulā ir skaidri un gaiši rakstīts, ka olbaltumvielas (gaļa) ir ēdamas kopā ar dārzeņiem (cieti saturošiem vai nesaturošiem). Taču kartupeļi ir neliels izņēmums, jo tajos ir ļooooti daudz cietes, līdzīgi kā graudaugos. Graudaugus nav ieteicams ēst kopā ar olbaltumvielām tieši tā iemesla dēļ, ka cietes un olbaltumvielu pārstrādei ir vajadzīgas atšķirīgas vides, kas viena otru neitralizē un rezultātā olbaltumvielas līdz galam nesadalījušās sāks pūt, bet ciete - fermentēties. Vēdera pūšanās, smaguma sajūta un visas pārējās jaukās konsekvences ir neizbēgamas. Organismam nāksies patērēt ļoti daudz enerģijas, lai kaut kā šo eksperimentu nogādātu līdz izejai. Tādēļ nebrīnieties, ja vienīgais ieguvums no šādas maltītes ir sajūta, ka esat labi paēduši (respektīvi - ir sajūta, ka vēders ir pilns un smags). Taču citādi tajā nav nekā iepriecinoša - smaguma sajūta mīsies ar vēlmi gulēt un no rīta jums joprojām nāks miegs, kaut arī būsiet gulējuši savas 8-9 stundas vai nedaudz vairāk.
Daudz veselīgāka alternatīva piedevām, kas ēstas kopā ar gaļu, ir zaļumi: dažādu salātu lapas, spināti, rukola, endīvijas, sparģeļi, brokoļi utt., utt. - tos izvēlaties pēc savas gaumes un patikšanas. Svaigi lapu salāti un dārzeņi jūs nodrošinās ar fermentiem, kas palīdzēs sašķelt olbaltumvielas un pārstrādāt tās organismam tik nepieciešamajās aminoskābēs. Turklāt zaļumi dos arī pietiekamu daudzumu organisko minerālvielu, kas neļaus uzkrāties gaļas produktu skābajiem atlikumiem, tos vienkārši izvadot no organisma. Ja raizējaties, ka pēc tādas maltītes nejutīsieties paēduši, vienalga pamēģiniet. Organismam ir vajadzīgi vitamīni, aminoskābes, minerālvielas, galu galā - enerģija - nevis smaguma sajūta, ''ēdiena koma'' un negatīva enerģijas bilance. Ne jau ēdiena kvantitātē, bet kvalitātē ir meklējama veselīga uztura un attiecīgi - labas pasšajūtas - atslēga.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru