svētdiena, 2012. gada 18. marts

[Gandrīz] ideāla ēdienreize

Vai zināt, cik daudz kaloriju cilvēkam jāuzņem diennakts laikā? Vai zināt, cik lielai jābūt porcijai? Personīgi es esmu dzirdējusi, ka cilvēkam vienā maltītē nevajadzētu apēst vairāk ēdiena nekā viņš var noturēt vienā riekšavā. Lai nu kā, bet šajā diētā mēs kalorijas neskaitām. Man šķiet, ka tā ir labā ziņa.

Daudz svarīgāks par kaloriju skaitu ir kādā no iepriekšējām ziņām minētais 30:70 princips, kur 30% no porcijas veido vai nu olbaltumvielas, vai cieti saturoši produkti vai pupiņas/pākšaugi (bet ne visi kopā), bet 70% - svaigi un viegli tvaicēti dārzeņi un lapu salāti.

Ja vēlaties kādu daļu dārzeņu termiski apstrādāt, tad visieteicamākā ir tvaicēšana, taču - centieties tos nepārtvaicēt. Ja dārzeņi pēc tvaicēšanas ir tik mīksti, ka jūk ārā un ir viegli saspiežami putriņā, tas nozīmē, ka esat tos piebeiguši un tajos vairs nav gremošanai tik nozīmīgo enzīmu un arī vitamīnu daudzums tajos ir ļoti niecīgs, ja vispār ir. Pareizi tvaicētiem dārzeņiem ir jābūt vēl nedaudz kraukšķīgiem.

Kas attiecas uz sākumā pieminēto riekšavu, kurā vajadzētu ietilpt vienai maltītei - varat to praktizēt, ja ļoti vēlaties, bet izšķirošas nozīmes tam nav. Jūs noteikti zināt, cik apjomīgi ir svaigi spināti, romiešu salāti un citi veselīgi gardumi. Pat, ja porcija izskatās liela, arī divas riekšavas šo zaļumu nemaz nebūs tik daudz. Tādēļ labāk vadieties pēc 30:70 principa (jo lielāka karbonāde vai vairāk makaronu, jo vairāk zaļumu), nevis tehniskas mērīšanas. Un šī principa ievērošana arī neļaus jums pārēsties, jo visvairāk kaloriju būs tieši 30% no porcijas.

Un atcerieties, ka paēst nenozīmē pārēsties. Jāēd tikai tik daudz, lai rastos sāta sajūta. Smaguma sajūta norāda uz pārmērību. Kuņģī ir jāatstāj vieta, kur kuņga sulai sajaukties ar barību, pretējā gadījumā būs kā ar pārbāztu veļasmašīnu - pusi drēbju izņemsiet neizmazgātas. Ar laiku iemācīsieties noteikt vajadzīgo porcijas apjomu. Starp citu - ēdot veselīgāk un pareizāk, ēst gribas mazāk, jo organisms no pareizām kombinācijām paņem optimālo vajadzīgo vielu daudzumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru