Pateicoties augstajam cietes saturam, tie ir viens
no galvenajiem ogļhidrātu avotiem uzturā. Nokļuvusi organismā ciete tiek
sašķelta dažu minūšu laikā un, palielinot glikozes daudzumu asinīs, nodrošina
mums enerģiju (cukurslimniekiem rūpīgi jāaprēķina ieteicamās devas). Šķiedrvielu
dēļ produktos esošā ciete uzsūcas daudz lēnāk. Ar to arī izskaidrojams, kāpēc
dārzeņi organismā pārstrādājas ilgāk (1-2 stundas) nekā dārzeņu sula (kas ir
gandrīz bez šķiedrvielām; pārstrādāšanās laiks apmēram 15 -30 minūtes). Cieti saturošie
dārzeņi ir bagāti ar vērtīgām minerālvielām - kāliju, magniju un cinku. Kālijs
un magnijs palīdz pazemināt asinsspiedienu un nodrošina kaulu veselību. Cinks savukārt
veicina audu atjaunošanos, uzlabo matu un ādas stāvokli, kā arī redzi. Saldie
kartupeļi un vēlie ķirbji satur daudz beta-karotīnu, kas arī līdzīgi kā cinks
uzlabo matu un ādas stāvokli, aizsargā no saules kaitīgās ietekmes. Organismā
beta-karotīns pārveidojas par A vitamīnu, taču pats organisms regulē – cik lielās
devās, līdz ar to nav iespējams šo vitamīnu pārdozēt, kā tas mēdz būt ar
sintētiskajiem preparātiem. Folskābe un vitamīns B6, kas atrodami cieti
saturošajos dārzeņos, samazina sirds-asinsvadu slimību risku un ļauj ilgāk
saglabāt labu atmiņu. Daži cieti saturošie dārzeņi ir bagāti arī ar dažādiem
oksidantiem, kas pasargā no katarakts un citām redzes problēmām un acu slimībām.
Pilnīgi visus cieti saturošos dārzeņus te droši vien
uzskaitīt nevarēšu, taču tos varat atpazīt paši pēc šādām pazīmēm: pirmkārt,
tie ir blīvi un cieti, otrkārt, visvairāk cieti saturošie dārzeņi pēc
pagatavošanas kļūst ‘’miltaini’’ – pie tādiem var pieskaitīt, piemēram,
kartupeļus un vēlos ķirbjus.
Un beidzot nonākam arī pie cieti saturošo dārzeņu
uzskaitījuma:
Kartupeļi, burkāni, bietes, sviesta pupiņas un zaļie
zirņi, kaltētas pupas, kukurūza, dažādi gumi
un saknes – selerija, rutki, rāceņi, kāļi, pastinaki - vēlie ķirbji, riekstu ķirbji, Jeruzalemes artišoki,
saldie kartupeļi (batātes), jamsi, artišoki,.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru