otrdiena, 2012. gada 13. marts

ŪDENS – MŪSU DZĪVĪBAS AVOTS


Kombinētajā diētā ļoti būtiska loma ir iedalīta ūdenim, kas atrodas ikviena dzīva organisma sastāvā. Diemžēl, pakļaujoties Rietumu ēšanas paradumiem, mēs esam savu organismu dehidrējuši (atūdeņojuši) tiktāl, ka tas ne tikai nav spējīgs normāli funkcionēt, bet arī nespēj vairs dot „sadzirdamus” signālus, ka tam slāpst. Tādēļ bieži vien tā vietā, lai izdzertu krūzi ūdens, uzkožam kaut ko, lai mutē saskrietu siekalas, aplaizam lūpas, it kā no tā paliktu labāk. Tomēr pareizāk būtu izdzert vienu vai divas glāzes ūdens tad, kad sajūtat izsalkumu. Ja izsalkums pāriet, tas nozīmē, ka jums vienkārši slāpa. Ja izsalkums pēc 15 minūtēm vēl turpina likt par sevi manīt, tad jūs patiešām esat izsalkuši.

Daudzi cilvēki izvēlas neveselīgus – saldinātus, raudzētus un kofeīnu saturošus – dzērienus. Ar to palīdzību ne tikai nevar remdēt slāpes, bet tie arī rada papildu slodzi organismam, kuram būs jātiek galā ar cukuriem, saldinātājiem, E vielām un skābajiem pārpalikumiem. Lai to paveiktu, tam būs nepieciešams vēl lielāks daudzums ūdens. Pieaugušam cilvēkam dienā vidēji būtu jāizdzer vismaz 2 litri ūdens (jo lielāka ķermeņa masa, jo vairāk ūdens jāizdzer). Ūdens jādzer tikai un vienīgi pirms ēšanas un ne ātrāk kā 45 minūtes pēc ēšanas, bet ideālā variantā, vismaz stundu līdz divas pēc ēšanas. Labāk padzerties vairākas reizes pa mazākiem malciņiem, nevis uzreiz izdzert divas krūzes ūdens. Protams, ja organismam slāpst, tas dabiski prasīs vairāk šķidruma vienā piegājienā. Šos organisma signālus nevajadzētu ignorēt. Jebkura sausa, rafinēta, šķiedrvielām nabadzīga pārtika ir jākompensē ar papildu šķidrumu, pretējā gadījumā pēc ēšanas būs smaguma sajūta, it kā jūs būtu apēdis ķieģeli, turklāt nepietiekams ūdens daudzums organismā var radīt arī aizcietējumus un zarnu problēmas. Pieauguša cilvēka organisms, kas pieradis pie ne pārāk veselīgiem ēšanas paradumiem, ir jau paspējis uzkrāt ļoti daudz dažādu nevēlamu sārņu (galvenokārt aknās, arī nierēs un zarnu traktā), kurus būtu vēlams izskalot no organisma. Droša pazīme par minēto problēmzonu stāvokli ir dzeltens urīns ar nepatīkamu smaku. Jo gaišāks urīns ar mazāk asu smaku vai vispār bez tās, jo vairāk organisms sācis attīrīties un kļuvis tīrāks. Jau pēc nedēļas intensīvas organisma ‘’apūdeņošanas’’ jūs varēsiet pamanīt pozitīvus rezultātus. Kad organisms vairs neatrodas dehidrētā stāvoklī, tas atkal spēj jums sūtīt signālus par slāpēm. Ūdens loma organisma jaunības un veselības uzturēšanā ir tik būtiska, ka to nevar pārspīlēt. 

Skābju-sārmu diētas piekritēji dzer nedaudz sārmainu ūdeni, vienai glāzei ūdens pievienojot izspiestu citrona šķēlīti un šķipsniņu dzeramās sodas. Par dzeramo sodu ir dažādi viedokļi un tās pārāk koncentrēta lietošana arī var radīt veselības problēmas, tādēļ šķipsniņai jābūt ļoti nelielai un būtībā var iztikt tikai ar citronūdeni. Citrons, kaut arī būdams skābs pēc pH rādītājiem, organismā rada sārmainu ‘’galaproduktu’’. Sārmainību vēl vairāk veicina pievienotā sodas šķipsniņa. Teiksim, ja dzersiet citrona-sodas ūdeni trīsreiz dienā, bet pārējās glāzes būs tikai citronūdens, jūs noteikti neriskējat iedzīvoties veselības problēmās. Tiesa gan šis ieteikums attiecas tikai uz cilvēkiem, kam nav hronisku slimību. Ikvienam hroniskas kaites slimniekam ir jākonsultējas ar savu ārstu attiecībā uz jebkuru diētas punktu, lai izvairītos no slimības saasināšanās un nevēlamām blaknēm.

Būtiska ir arī ūdens kvalitāte. Krāna ūdens (izņemot reversās osmozes sistēmai cauri izlaistu ūdeni) ir vai nu neitrāls vai ar nedaudz skābu indeksu. Tīrs avota ūdens ir sārmains. Ķīmisko filtru ūdens arī, līdzīgi kā parasts krāna ūdens, ir nedaudz skābs. Tomēr – pievienojot nedaudz citrona sulas, mēs varam to padarīt organismam noderīgāku un jebkurā gadījumā – labāk dzert ūdeni, lai arī krāna, nekā gāzētās limonādes vai kafiju.

Vai zinājāt, ka apmēram 80% mūsu smadzenes veido ūdens? Piedzimstot mūsu ķermenis sastāv no 90% ūdens un 10% cietas vielas, kurpretim dzīves norietā cilvēkā ūdens ir apmēram 70%, bet cieta viela – jau 30%. Ja organisms zaudē ap 20% no sava ūdens, tam nākas iet bojā no dehidrācijas. Manuprāt, šie fakti jau runā paši par sevi. Tādēļ rūpēsimies par organismu, dodot tam tik ļoti nepieciešamo ūdeni, kas mums – par laimi – ir brīvi pieejams pietiekamā daudzumā un salīdzinoši labā kvalitātē.

Tiem, kas vēlas zaudēt svaru, ūdens ir vislabākais līdzeklis. Par to varat lasīt speciālista svara kontroles jautājumos, Dr. Donalda S. Robertsona, secinājumus šeit. Ja nelasāt angliski vai arī lasāmais šķiet par garu, tad pāris vārdos par viņa secinājumiem: labākais svara regulētājs ir ūdens. Ūdens nomāc apetīti un palīdz organisma vielmaiņai pārstrādāt uzkrātos taukus. Samazinoties ūdens patēriņam, palielināsies uzkrāto tauku apjoms un otrādi – palielinot ūdens patēriņu, samazināsies uzkrāto tauku daudzums. Pareizai nieru darbībai ir vajadzīgs daudz ūdens. Ja tā pietrūkst, aknām nākas ‘’strādāt’’ nieru vietā. Viena no galvenajām aknu funkcijām ir vielmaiņas procesā pārvērst taukus izmantojamā enerģijā, taču, ja tām jāstrādā arī nieru vietā, tās nespēj pilnībā veikt savu pamatfunkciju. Līdz ar to tiek pārstrādāti mazāk tauku un svars nekrītas. Pietiekams ūdens patēriņš novērš arī ūdens aizturi organismā, jo, tad, kad tiek samazināts uzņemtā ūdens daudzums, organisms to uztver kā draudus izdzīvošanai un sāk uzkrāt ‘’rezerves’’, kas uzglabājas starp šūnām. Tikai tad, kad organisms saņems pietiekami daudz ūdens, tas atbrīvos ‘’rezerves’’. Otrs iemesls ūdens aizturei ir pārāk liels sāls daudzums pārtikā. Tādējādi organisms paturēs sevī vairāk ūdens, lai šķīdinātu sāli un izvadītu to no organisma. Ūdens nodrošina arī pareizo muskuļu tonusu, aizkavē ādas novecošanās pazīmes, atbrīvo organismu no uzkrātajiem sārņiem un novērš aizcietējumus. 

Vidēji cilvēkam dienas laikā vajadzētu izdzert ap 2 litriem ūdens. Cilvēkiem ar lieko svaru uz katriem 10 kg jāizdzer papildu glāze (200 ml) ūdens. Ūdens patēriņš jāpalielina arī fiziskas slodzes un karsta laika apstākļos. Labāk ieteicams dzert vēsu ūdeni nevis siltu. Ja kaut kādu iemeslu dēļ atkal samazināsiet ūdens patēriņu, jums atkal var parādīties liekā svara problēma, pazust slāpju sajūta; taču situāciju var labot atkal atgriežoties pie lielāka ūdens daudzuma uzņemšanas.

1.   
Donalda Robertsona 20 ieteikumi, kā varat sevi piespiest (būsim godīgi – 8 glāzes ūdens dienā... tas daudziem var šķist neiespējami!) izdzert vajadzīgo ūdens daudzumu:

1) Saderiet ar kolēģi, kurš dienas laikā izdzers vairāk ūdens.
2) Izdzeriet lielu ūdens glāzi, kad mainās situācija – no rīta uzreiz pēc pamošanās, ejot prom no mājām, apsēžoties pie darba galda utt.
3) Turiet uz/pie/zem sava darba galda lielu pudeli ar ūdeni, ko lēnām dienas laikā izdzeriet.
4) Ja dzerat sulu, pusi glāzes piepildiet ar ūdeni.
5) Ja vēlaties neveselīgu uzkodu, nekavējoties izdzeriet glāzi ūdens. Vēlme pēc uzkodas pāries, jo jutīsieties paēdis.
6) Darba laikā dzeriet glāzi ūdens ik pa stundai. Astoņu darba stundu gadījumā jūs jau būsiet izpildījuši obligāto minimumu.
7) Tēju vai kafiju aizvietojiet ar glāzi silta ūdens kopā ar nedaudz medus.
8) Turiet uz galda puslitra krūzi/trauku piepildītu ar ledus gabaliņiem. Pēc nepieciešamības papildiniet to ar ūdeni un dzeriet to ar salmiņu  - tā var izdzert vairāk un lielākiem malkiem.
9) Sasaldējiet mazus gabaliņus citrona, laima vai apelsīna bez mizas un izmantojiet ledus gabaliņu vietā – tas ir atsvaidzinoši un ļauj uzņemt arī vērtīgos augļus.
10) Pēc katra tualetes apmeklējuma izdzeriet glāzi ūdens.
11) Neļaujiet sev dzert [diētisko] limonādi pirms neesat izdzēruši divas līdz četras glāzes ūdens. Pēc divām glāzēm ūdens jūs labākajā gadījumā varēsiet izdzert pusi no limonādes skārdenes.
12) Uz katriem 10 gramiem tauku, ko uzņemat ar pārtiku, izdzeriet puslitru ūdens.
13) Izdzeriet vienu glāzi ūdens pirms (ņemot vērā, ka jādzer apmēram 20-30 min pirms ēšanas) un pēc (vismaz 45 minūtes pēc ēšanas) maltītes.
14) Nēsājiet sev līdzi ūdens pudeli un dzeriet visos iespējamajos gadījumos.
15) Dzeriet ūdeni no skaistas glāzes.
16) Uzreiz pēc pamošanās izdzeriet divas glāzes ūdens.
17) Paņemiet līdzi uz darbu 2l ūdens pudeli un centieties to iztukšot līdz darba beigām. Ja tas neizdodas, izdzeriet pa ceļam uz mājām.
18) Veicot ikdienas darbus, vienmēr pa rokai turiet puslitra ūdens pudeli.
19) Pirms un pēc ādas kopšanas ikdienas procedūras izdzeriet glāzi ūdens.
20) Dzeriet ūdeni no lielas mērglāzes – tā jūs zināsiet, cik daudz esat izdzēruši.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru