Svaigēšana ir diezgan ‘’draudzīga’’ kombinētajai
diētai, kaut arī ne visu, kas svaigs, vajadzētu ēst kopā. Nesen apmeklēju svaigēšanas
restorānu un
jāsaka, ka bija ļoti garšīgi, pat ja ne visi ēdieni bija tādi, ko es izvēlētos,
jo zupās dārzeņi bija kombinēti ar ogām un augļiem, kas dalītajā uzturā nav
ieteicams. Toties, kas attiecas uz dārzeņu ēdieniem vai dehidrētajām maizītēm –
garšīgi un veselīgi.
Tiem, kas varbūt nav iedziļinājušies svaigēšanas
paradumos, pāris vārdos pastāstīšu par šo diētu vai dzīvesveidu. Svaigēdāji
produktus apstrādā temperatūrā, kas nepārsniedz 40 grādus pēc Celsija, tādējādi
saglabājot visus vitamīnus un fermentus. Cepšanas analogs svaigēdajiem ir
dehidrēšana (proti, ūdens izvadīšana no produkta, panākot sausāku substanci,
kas turas kopā), kurai izmanto īpašas ierīces – dehidrātorus,
kas zemā temperatūrā kaltē produktu tik ilgi, līdz tas izžūst. Tā svaigēdāji gatavo
cepumus, maizi, čipsus, uzkodas utt. Lielākoties svaigēdāji neēd dzīvnieku
izcelsmes produktus, jo īpaši gaļu vai zivis.
Arī skābju-sārmu līdzsvara diētas
piekritēji ar laiku iemācās sabalansēt savu ēdienkarti tiktāl, ka gaļa kā
olbaltumvielu avots vairs nav tik aktuāla. Tas, protams, ir ļoti individuāli
un, ja jums ļoti garšo gaļa, tad droši turpiniet. Vienīgais, ko būtu vēlams
apsvērt, ir gaļas kvalitāte. Labāk ēst bioloģiski audzētu dzīvnieku
produktus divas - trīs reizes nedēļā nekā apšaubāmas izcelsmes un kvalitātes
gaļu reizi vai divas dienā. Kaut arī atkārtošos, taču šo ikvienam vajadzētu
iemācīties gluži kā mantru – KVALITĀTE IR SVARĪGĀKA PAR KVANTITĀTI!
Tātad, ja esiet svaigēdāji –
kombinētā diēta ir savienojama ar jūsu dzīvesveidu, taču vajadzētu pievērst
lielāku uzmanību produktu kombinācijām. Termiski apstrādātas pārtikas
cienītājiem savukārt ir iespējams šo to aizgūt no svaigēdāju receptēm un idejām,
jo vismaz 70% mūsu pārtikas vajadzētu būt svaigai vai ļoti minimāli tvaicētai,
lai saglabātu vielmaiņai tik nozīmīgos enzīmus un vitamīnus.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru